THUMB
Staking bij Ineos Phenol kan nog lang duren: “Ontslag vakbondsman moet de werknemers monddood maken
Bron:GVA / wetenschap

(13-01-2020 18:47)


De productie bij het chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel ligt al vier dagen stil omdat het personeel staakt. Er lijkt geen beterschap in zicht. De vakbonden willen de baas weg, maar de directie blijft achter de directeur staan.
THUMB
5 vragen aan een psychiater over verslaving: “De familie moet erbij betrokken worden”
Bron:GVA / wetenschap

(12-01-2020 05:00)


Kan iedereen verslaafd raken? Waarom kiest iemand voor alcohol, of juist voor een andere drug? En kun je van een verslaving genezen? Naar aanleiding van het aftreden van Ludo Van Campenhout stellen we vijf vragen over verslaving aan Isabel Van Poeck, psychiater in de verslavingszorg van het psychiatrisch ziekenhuis ZNA Stuivenberg in Antwerpen.
THUMB
Niet vaste telefoon maar dierenpension en winterbanden zullen loon bepalen
Bron:GVA / wetenschap

(10-01-2020 08:53)


De jaarlijkse vernieuwing van de indexkorf komt eraan. De stijging van uw loon zal niet meer afhangen van de prijs van de vaste telefoon, maar van alcoholvrij bier, de douchekop en het dierenpension.
THUMB
Autosalon rolt loper uit voor elektrische wagens
Bron:GVA / wetenschap

(10-01-2020 08:39)


De elektrische wagen staat dit jaar voor het eerst centraal op het Autosalon. De voorbije jaren stond de elektrische wagen vooral in een hoekje stof te vergaren, maar vanaf vandaag worden op de Heizel meer dan zestig modellen getoond. En ook de consument lijkt eindelijk overstag te gaan: de hybride wagen is nu al de op een na populairste aandrijving.
THUMB
UAntwerpen doet baanbrekend onderzoek in BDSM-club: wetenschappers bewijzen dat pijn plezierig kan z
Bron:GVA / wetenschap

(09-01-2020 11:49)


Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen hebben kunnen aantonen dat ook de onderdanige beoefenaars van BDSM tijdens hun liefdesspel duidelijk plezier ervaren. Dat onderzochten ze tijdens een twaalftal avonden met de leden van Club 78, een Limburgse BDSM-club.
THUMB
Geen winter meer in januari, en ondertussen wordt de natuur weer wakker
Bron:GVA / wetenschap

(09-01-2020 10:16)


Acht graden op de Hoge Venen vandaag. Dertien elders. Vannacht zakte het kwik op veel plaatsen in Vlaanderen zelfs niet onder de tien graden. Winterweer in januari krijgen we niet meer.
THUMB
Experts twijfelen aan officiële verklaring van Iran over vliegtuigcrash
Bron:GVA / wetenschap

(08-01-2020 23:17)


Gisteren is een Boeing 737 van een Oekraïense maatschappij op de luchthaven van Teheran neergestort. Alle 176 inzittenden zijn overleden. Officieel luidt de oorzaak technische problemen, maar volgens internationale experten is er mogelijk meer aan de hand.
THUMB
Antwerpse haven grijpt naast investering van 150 miljoen euro en 60 banen: chemiebedrijf Avantium ve
Bron:GVA / wetenschap

(08-01-2020 23:11)


Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium gaat een fabriek voor plantaardig plastic bouwen in de Nederlandse stad Delfzijl, in de noordelijke provincie Groningen. Eerdere plannen om de fabriek in Antwerpen neer te poten, werden opgeborgen.
THUMB
Is deze halte in Putte de meest hopeloze van de provincie?
Bron:GVA / wetenschap

(08-01-2020 11:02)


Geen schuilhuisje, geen fietsenstalling, zelfs geen voetpad waar je veilig op de eerstvolgende bus kan wachten zonder het risico te lopen van de sokken te worden gereden door voorbij zoevende fietsers. De bushalte aan de Scherpstuklei in Putte is allerminst een toonbeeld van wat een goed uitgeruste wachtplaats zou moeten zijn.
THUMB
Iedereen leverancier: JBC laat retours vervoeren door pendelaars
Bron:GVA / wetenschap

(08-01-2020 02:00)


Wie elke dag naar het werk pendelt, kan evengoed pakjes ophalen en afleveren. Dat is het idee achter de Belgische start-up Hytchers, met wie JBC straks samenwerkt om geretourneerde pakketten van klanten terug in hun winkel te krijgen.
THUMB
Biologisch weefsel wordt al op grote schaal aangemaakt: “Over vier jaar kweken we levende implantate
Bron:GVA / wetenschap

(12-01-2020 05:00)


Door de natuurlijke aangroei van botweefsel bij embryo's na te bootsen, zijn onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis in Leuven erin geslaagd dat biologisch weefsel in het labo te kweken. Over enkele jaren willen ze dat op industriële schaal kunnen.
THUMB
Recordjaar bij VDAB, meeste nieuwe vacatures kwamen van overheid
Bron:GVA / wetenschap

(11-01-2020 05:00)


De overheid was vorig jaar de kampioen van de jobmarkt. Het aantal vacatures steeg het snelst bij openbare besturen, met dank aan het leger en de douane. De bouwsector daarentegen plaatste in een jaar tijd liefst 22% minder vacatures.
THUMB
Supermarktketen Intermaché wil frisdrankenaanbod beperken, Coca-Cola weigert nog te leveren
Bron:GVA / wetenschap

(10-01-2020 08:44)


Het zit er bovenarms op tussen Coca-Cola en Intermarché. De dranken­producent weigert nog te leveren aan de Franse supermarktketen, die vindt dat frisdranken niet meer passen in zijn duurzame koers.
THUMB
Grootste investering ooit voor waterzuiveraar Aquafin: “Kostbare grondstoffen en energie uit slib ha
Bron:GVA / wetenschap

(10-01-2020 05:00)


De Vlaamse afvalwaterzuiveraar Aquafin gaat tot 175 miljoen euro investeren in een nieuwe fabriek voor slibverwerking. Die plant moet ook toelaten meer fosfor te recupereren, een cruciale stof voor de landbouw. “Het is het grootste investeringsproject ooit voor Aquafin”, klinkt het.
THUMB
Waar is de winter naartoe? Het is abnormaal warm en dat heeft zo zijn gevolgen
Bron:GVA / wetenschap

(09-01-2020 10:54)


Het is abnormaal warm voor de tijd van het jaar en dat blijft het ook de komende week nog zeker zo. Zelfs op de hoogste toppen van de Hoge Venen wordt het vandaag 8 graden, bij tot 13 graden. Dat is dubbel zoveel dan normaal, zegt het KMI.
THUMB
Bijna elk huis moet tegen 2050 aangepakt worden: “Nu renoveren of je krijgt straks je huis niet meer
Bron:GVA / wetenschap

(09-01-2020 08:55)


Wie dacht zijn woning intussen voldoende te hebben geïsoleerd, is eraan voor de moeite. 95 procent van de woningen in Vlaanderen is nog altijd onvoldoende energiezuinig. Experts waarschuwen bovendien dat eigenaars die niet in gang schieten hun huis straks nog amper aan de straatstenen kwijt geraken.
THUMB
Trump slikt dreigementen tegen Iran in na raketaanval (maar kondigt wel sancties aan)
Bron:GVA / wetenschap

(08-01-2020 23:14)


President Trump heeft geen militaire reactie op de Iraanse luchtaanvallen tegen Iraakse bases met VS-troepen aangekondigd. Zo lijkt er tot nader order geen verdere escalatie te komen, ook omdat de raketten volgens waarnemers met opzet slachtoffers vermeden.
THUMB
Agfa krijgt opnieuw Fransman aan het roer
Bron:GVA / wetenschap

(08-01-2020 22:00)


Agfa-Gevaert krijgt een nieuwe CEO. De Fransman Pascal Juery (54) volgt op 1 februari Christian Reinaudo op. Die laatste Fransman is sinds 2010 topman bij Agfa. Hij slaagde erin om Agfa na de economische crisis van 2008-2009 te stabiliseren en de rendabiliteit te herstellen, zo looft voorzitter Klaus Röhrig Reinaudo, die wel in de raad van bestuur blijft.
THUMB
Voedingssector strooit met jobs, maar kreunt onder concurrentie van chemie
Bron:GVA / wetenschap

(08-01-2020 05:00)


Voedingsbedrijven zijn druk op zoek naar productieoperatoren, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het juiste deksel op een pot mayonaise staat. Het aantal vacatures in de sector is in twee maanden tijd met 75% gestegen. Maar de concurrentie met de bloeiende chemiesector is groot.
THUMB
Haventoplui klinken op nieuwe jaar: “In Antwerpen wordt geld gemaakt”
Bron:GVA / wetenschap

(07-01-2020 21:08)


Kent Antwerpen een achtste recordjaar op rij? Honderden prominenten uit de Antwerpse havenwereld zetten in het Hiltonhotel het nieuwe jaar feestelijk in, ondanks stevige wereldwijde uitdagingen als handelsoorlogen en een mogelijke Brexit.
19 Januari 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]