THUMB
Wereldprimeur: Antwerps bedrijf lanceert waterstofmotor voor schepen en treinen
Bron:GVA / wetenschap

(18-09-2020 05:00)


De Antwerpse rederij CMB en de Gentse motorenbouwer ABC hebben een waterstofmotor ontwikkeld die de scheepvaart en het goederentreinverkeer fors moet vergroenen. De motor stoot 85% minder CO2 uit dan klassieke dieselmotoren.
THUMB
Rel tussen topviroloog en Donald Trump: “Hij was verward en heeft de vraag niet goed begrepen”
Bron:GVA / wetenschap

(17-09-2020 17:23)


In de VS is een bizarre rel ontstaan toen president Donald Trump de baas van het Center for Diseace Control and Prevention (CDC), Robert Redfield, tegensprak en afdeed als “verward”. Trump had gezegd dat tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen dosissen van een vaccin verspreid zouden kunnen worden, maar dat had Redfield eerder al tegengesproken.
THUMB
Primeur voor België: peperdure ‘scherpschutter’ zal honderden gevaarlijke kankers uitschakelen
Bron:GVA / wetenschap

(17-09-2020 05:00)


In Leuven is het eerste centrum voor protontherapie in België succesvol opgestart. Zeven patiënten die lijden aan gevaarlijke kankers en tumoren waar gewone bestraling niet of niet goed bij kan, zijn al succesvol behandeld. Op termijn moet het peperdure centrum tot 200 patiënten per jaar kunnen redden.
THUMB
Antwerpse transporteconoom: “Toeristische vluchten vanop Deurne zijn maatschappelijk niet te verantw
Bron:GVA / wetenschap

(16-09-2020 10:47)


Luchtvaartmaatschappij Air Antwerp vliegt vanaf deze week opnieuw vanop Deurne naar Londen. De zakenvluchten zijn dus terug opgestart, maar door corona zijn er zeker tot 6 oktober geen toeristische vluchten meer. Volgens transporteconoom Wouter Dewulf (Universiteit Antwerpen) horen die toeristische vluchten sowieso niet thuis in Deurne.
THUMB
Ook Antwerpse elektronicawinkels profiteren van coronacrisis: online verkoop meer dan verdubbeld
Bron:GVA / wetenschap

(14-09-2020 18:10)


Door corona koopt de Belg dubbel zoveel elektronica online als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK. Ook lokale winkels met een webshop profiteren daarvan. “Onze totale omzet ligt hoger dan vorig jaar”, zegt Jan Brosens, medezaakvoerder van Expert Geronika in Westmalle.
THUMB
Immuniteit tegen oudere coronavirussen voorspelt weinig goeds voor sars-CoV-2
Bron:GVA / wetenschap

(14-09-2020 16:23)


Met de ‘oudere’ coronavirussen raken mensen snel opnieuw geïnfecteerd, blijkt uit nieuw onderzoek, vaak al na twaalf maanden. ‘Als dat ook voor het nieuwe coronavirus geldt, kunnen we groepsimmuniteit op onze buik schrijven.’
THUMB
Trainingscentrum K9 leidt honden op om Covid-19 te herkennen en zoekt zweetstalen besmette patiënten
Bron:GVA / wetenschap

(14-09-2020 05:00)


De federale overheid wil honden inzetten om coronabesmettingen op te sporen op luchthavens, festivals en andere grote evenementen. De eerste dieren zijn al in opleiding. Alleen aan zweet is nog een tekort.
THUMB
Bij Ryanair in België staan dubbel zo veel banen op de helling als in juli aangekondigd: 172 in plaa
Bron:GVA / wetenschap

(13-09-2020 10:53)


Ryanair wil 172 banen schrappen in ons land. Dat heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij laten weten aan de vakbonden. Het gaat om een verdubbeling in vergelijking met aanvankelijke plannen van Ryanair.
THUMB
Milcobel wil afdeling in Schoten sluiten: 167 jobs op de helling
Bron:GVA / wetenschap

(11-09-2020 16:12)


Zuivelcoöperatie Milcobel heeft vrijdag op een ondernemingsraad de intentie bekendgemaakt om de Drinks-afdeling, gelegen aan het Albertkanaal tussen Schoten en Deurne, te sluiten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Daardoor staan 167 banen op de helling.
THUMB
Wet-Major: regeling voor aanwerving havenarbeiders mogelijk strijdig met Europees recht
Bron:GVA / wetenschap

(10-09-2020 14:23)


Het stelsel dat bedrijven in Belgische havengebieden verplicht om enkel te werken met erkende havenarbeiders is mogelijk in strijd met de Europese regels rond vrijheid van vestiging en vrij verkeer van werknemers. Tot die conclusie komt de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie.
THUMB
ExtraJet wil vanaf 2021 vanop Deurne naar Leeds, Kopenhagen en Zürich vliegen
Bron:GVA / wetenschap

(17-09-2020 19:00)


De nieuwe luchtvaartmaatschappij ExtraJet wil vanaf volgend jaar op de luchthaven van Deurne meermaals per dag zakenvluchten aanbieden naar Londen, Leeds, Kopenhagen en Zürich. De oprichter van ExtraJet, de Engelsman James Thorpe, biedt zakenvluchten vanaf 300 euro aan.
THUMB
DISCUSSIE. Moeten toeristische vluchten afgeschaft worden op de luchthaven van Deurne?
Bron:GVA / wetenschap

(17-09-2020 10:36)


Luchtvaartmaatschappij Air Antwerp vliegt vanaf deze week opnieuw vanop Deurne naar Londen. De zakenvluchten zijn dus terug opgestart, maar door corona zijn er zeker tot 6 oktober geen toeristische vluchten meer. Volgens transporteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) horen die toeristische vluchten sowieso niet thuis in Deurne.
THUMB
België bereid om nog eens 100 tot 150 Moria-vluchtelingen over te nemen
Bron:GVA / wetenschap

(16-09-2020 17:25)


België wil 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers die zich momenteel in Griekenland bevinden in eigen land hervestigen, om de situatie op het eiland Lesbos weer leefbaar te maken na de brand in het vluchtelingenkamp Moria. Dat heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) bekendgemaakt.
THUMB
Kwart van kmo’s in bouwsector vreest ontslagen
Bron:GVA / wetenschap

(15-09-2020 05:00)


Een kwart van de kleine en middelgrote bouwbedrijven in Vlaanderen vreest dat het in de nabije toekomst personeel moet ontslaan. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. Dit najaar is er een derde minder werk dan vorig jaar en voor volgend jaar verwacht de sector zelfs 45% minder opdrachten.
THUMB
Wetenschappers ontdekken sporen van buitenaards leven op Venus
Bron:GVA / wetenschap

(14-09-2020 17:43)


Wetenschappers hebben in de atmosfeer van de planeet Venus een gas ontdekt dat zou wijzen op de aanwezigheid van microben. Dat zou een het eerste bewijs van het bestaan van buitenaards leven betekenen.
THUMB
Ervaren kok gaat voor lerarenopleiding door corona: “Onderwijs lijkt nu veiliger dan horeca”
Bron:GVA / wetenschap

(14-09-2020 05:00)


De lerarenopleidingen doet het opvallend goed het komende academiejaar. Alle hogescholen zien de inschrijvingen voor de verschillende onderwijsopleidingen stijgen. Een corona-effect noemen ze het. Ook Dennis Laenen (35) zou zonder corona waarschijnlijk nooit voor een opleiding tot leerkracht gekozen hebben.
THUMB
Waarom er na 22 jaar nog steeds geen tweede spoortoegang in de haven is
Bron:GVA / wetenschap

(13-09-2020 14:00)


De Vlaamse regering heeft 22 jaar geleden beslist om een nieuwe spoortoegang te bouwen in de Antwerpse haven, om de files voor goederentreinen te verkleinen. Ruim twee decennia later is daar nog niets van in huis gekomen. Integendeel: goederentreinen staan nog zeker 10 jaar in de file.
THUMB
VDAB-topman Wim Adriaens: “Drie vierde van de allochtone huisvrouwen wil aan de slag”
Bron:GVA / wetenschap

(12-09-2020 05:00)


De meeste allochtone huisvrouwen willen niet thuis blijven zitten. De VDAB gaat loopbaanadvies geven aan werknemers. En wie met brugpensioen gaat, moet blijven solliciteren. Dat zegt VDAB-topman Wim Adriaens (41).
THUMB
Deze 40 Brantanowinkels worden een filiaal van overnemer vanHaren
Bron:GVA / wetenschap

(11-09-2020 12:06)


De Nederlandse schoenwinkelketen vanHaren zal uiteindelijk 40 Brantano-winkels overnemen, en geen 43 zoals eerder aangekondigd. Ze liggen zoals bekend allemaal in Vlaanderen en de lijst vind je onderaan dit artikel. Het personeel maakt niet automatisch mee de overstap.
THUMB
VDAB spoort 120.000 tijdelijk werklozen aan om opleiding of kortstondige job te doen
Bron:GVA / wetenschap

(09-09-2020 19:00)


De VDAB schrijft 120.000 tijdelijk werklozen aan met de vraag om een opleiding te volgen, een tijdelijke job te doen of om na te denken over de eigen loopbaan.
28 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]