THUMB
Die dikke laag zonnecrème beschermt je huid, maar koraalriffen gaan eraan kapot
Bron:De Morgen / wetenschap

(28-04-2017 18:32)


Goed smeren is belangrijk om onze huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, maar milieubewuste zonnekloppers kijken best naar de ingrediënten van hun zonnecrème. Uit studies blijkt immers dat oxybenzone, een chemische stof die vooral terug te vinden is in zonnebrandsprays, bijdraagt tot de verbleking en vervorming van koraalriffen.
THUMB
App moet seks met collega’s vergemakkelijken
Bron:GVA / wetenschap

(28-04-2017 17:41)


Feeld, de seksdatingapp die het onder meer makkelijker wil maken om mensen te vinden voor een trio, heeft nu een nieuwe app in het leven geroepen die seks met collega’s makkelijker moet maken. Dat meldt The Independent.
THUMB
Helft van diersoorten is aan het verhuizen, en dat voelt ook de mens
Bron:De Morgen / wetenschap

(28-04-2017 15:00)


Van elanden tot microben: door de klimaatverandering verplaatst de helft van de diersoorten zich. En die massale verhuis heeft ook nare gevolgen voor de mens. Dat blijkt uit een niet al te rooskleurig rapport van het Amerikaanse agentschap NPN.
THUMB
Onderzoek naar betere afvalophaling: "Mensen weten na 20 jaar nog altijd niet wat in blauwe zak mag"
Bron:De Morgen / wetenschap

(28-04-2017 11:25)


Op initiatief van de stad Antwerpen voert Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse afvalintercommunales, een onderzoek naar verbeteringen en alternatieven voor de blauwe PMD-zak.
THUMB
Zondag wordt genieten: in heel Vlaanderen tussen 18 en 20 graden!
Bron:De Morgen / wetenschap

(28-04-2017 07:14)


Deze namiddag bestaat de kans nog steeds op lichte buien, maar er komen ook meer en meer opklaringen. Allemaal voorspel voor zondag, want dat wordt een mooie lentedag.
THUMB
350 Antwerpse jobs bij producent Monsanto bedreigd
Bron:GVA / wetenschap

(28-04-2017 03:00)


Het Belgische verbod op glyfosaat is slecht nieuws voor zo’n 350 werknemers van de Monsanto-fabriek in de Antwerpse haven. Daar wordt in een ietwat onopvallend fabrieksgebouw de klok rond Roundup geproduceerd voor de rechterhelft van de wereldkaart.
THUMB
Eerste ontslaggolf bij Caterpillar is een feit
Bron:GVA / wetenschap

(27-04-2017 19:09)


Een eerste groep van 502 arbeiders zal de komende dagen de fabriek van Caterpillar Gosselies verlaten. Hun vertrek valt samen met het beëindigen van de lasactiviteit en de productie van onderdelen op de site, bevestigt een woordvoerder.
THUMB
UGent publiceert uitgebreide database met dialectzinnen uit vorige eeuw
Bron:De Morgen / wetenschap

(27-04-2017 16:48)


Wilt u graag weten hoe de klanken een eeuw geleden van de tong rolden in uw gemeente of gehucht? De Universiteit Gent maakt vanaf vandaag een kwart miljoen aan Vlaamse en Nederlandse dialectzinnen uit het begin van de 20ste eeuw online beschikbaar. 
THUMB
Nieuwe test kan terugkeer van kanker jaar sneller opsporen dan CT-scan
Bron:De Morgen / wetenschap

(27-04-2017 16:22)


Via een bloedtest kunnen artsen een terugkeer van kanker tot een jaar sneller opsporen dan nu bij de reguliere CT-scans het geval is. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij mensen met longkanker, waarover The Guardian bericht. De 'vloeibare biopsie' kan artsen en patiënten kostbare tijd opleveren.
THUMB
Na spectaculaire duik door ringen Saturnus stuurt ruimtesonde Cassini opnieuw signalen naar aarde
Bron:De Morgen / wetenschap

(27-04-2017 12:48)


Na een eerste spectaculair duikmanoeuvre door de ringen rond Saturnus heeft de ruimtesonde Cassini opnieuw signalen naar de aarde gestuurd. "We hebben het gedaan! ", twitterde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vandaag. "Cassini staat weer in contact met de aarde en stuurt data terug na een succesvolle duik door het gat tussen Saturnus en diens ringen.
THUMB
Wetenschappers vinden DNA van neanderthalers in grotten
Bron:De Morgen / wetenschap

(28-04-2017 18:06)


Het is mogelijk om DNA van uitgestorven mensachtigen, zoals de neanderthaler, uit sedimenten in rotsen te halen - zelfs als er geen botresten meer te vinden zijn. Een Europees onderzoeksteam heeft genetisch materiaal gevonden op zeven archeologische sites, onder andere in België.
THUMB
Opnieuw minder ongevallen met Antwerpse havenarbeiders
Bron:GVA / wetenschap

(28-04-2017 17:08)


Het aantal ernstige en dodelijke ongevallen bij Antwerpse havenarbeiders is vorig jaar gevoelig gedaald. Afgezet tegenover het totale aantal gewerkte uren is er voor het vijfde jaar op rij een daling. Dat blijkt uit cijfers van werkgeverskoepel Cepa. Er wordt vooral ingezet op het scheiden van mens en machine.
THUMB
Plastic vergiftigt zeedieren over de generaties heen
Bron:De Morgen / wetenschap

(28-04-2017 12:46)


De microplastics die in oceanen ronddobberen zijn niet enkel giftig voor de zeedieren die ze vandaag opeten. Onderzoek bij plankton toont aan dat zelfs drie generaties later de dieren nog steeds minder jongen voortbrengen.
THUMB
Vijf procent van pensioendossiers is onduidelijk of incorrect
Bron:GVA / wetenschap

(28-04-2017 09:08)


De voorbije 15 maanden hebben al 1.126.069 Belgen hun pensioendatum berekend via mypension.be. Vijf procent daarvan, zo’n 57.000 mensen, vroeg daarna schriftelijk verduidelijking omdat hun loopbaangegevens onduidelijk, onvolledig of incorrect waren.
THUMB
Weekend belooft droger weer, volgende week opnieuw regen
Bron:De Morgen / wetenschap

(28-04-2017 07:14)


Vanochtend moeten we het nog stellen met lichte regen. In de namiddag bestaat de kans nog steeds op lichte buien maar er komen ook meer en meer opklaringen. Maxima liggen tussen 8 en 12 graden.
THUMB
Karaattaks lokt buitenlandse diamantbedrijven naar België
Bron:GVA / wetenschap

(27-04-2017 19:43)


Een twintigtal buitenlandse diamantbedrijven wil zich in Antwerpen komen vestigen. En dat omwille de nieuwe Belgische karaattaks. Die zorgt ervoor dat de belastingen voor die bedrijven nu veel duidelijker en meer voorspelbaar zijn. En dat is bijzonder interessant voor diamantbedrijven.
THUMB
Aanpassing aan klimaatverandering valt pinguïns zwaar
Bron:De Morgen / wetenschap

(27-04-2017 17:00)


Enkele pinguïnsoorten op het Antarctisch Schiereiland hebben grote moeite zich aan te passen aan de klimaatverandering. Dat concludeert milieugroep Oceanities in een deze week verschenen rapport.
THUMB
Instagramfoto's kunnen je gezonder doen eten
Bron:De Morgen / wetenschap

(27-04-2017 16:26)


Gezonder eten of afvallen is makkelijker als je foto’s van je maaltijden deelt op Instagram. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers.
THUMB
Studie: energiedrankjes kunnen levensbedreigende veranderingen in het hartritme veroorzaken
Bron:De Morgen / wetenschap

(27-04-2017 13:26)


Energiedrankjes zoals Red Bull, Monster en Burn kunnen aanzienlijke veranderingen veroorzaken in de bloeddruk en het hartritme, zo blijkt uit een nieuwe studie. En dat kan levensbedreigend zijn.
THUMB
Martiaanse Trojanen blijken restjes van mini-planeet te zijn
Bron:De Morgen / wetenschap

(27-04-2017 12:10)


De planeet Mars deelt zijn baan met een handvol kleine asteroïden, zogenaamde Trojanen. Een internationaal team van sterrenkundigen heeft nu ontdekt dat die Trojanen waarschijnlijk de overblijfselen zijn van een mini-planeet die lang geleden door botsing werd vernietigd.
1 Mei 2017
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]