THUMB
Bij helder weer is maandagochtend een totale maansverduistering te zien
Bron:De Morgen / wetenschap

(19-01-2019 12:22)


Maandagochtend vroeg is bij helder weer een totale maansverduistering zichtbaar een vrij zeldzaam hemelverschijnsel. Ruim een uur lang, ongeveer van 05.45 uur tot 06.45 uur, bevindt de volle maan zich volledig in de schaduw van de aarde. Tijdens de eclips staat de verduisterde maan vrijwel exact in het westen.
THUMB
DISCUSSIE. Overaanbod aan supermarkten: hebt u nog behoefte aan nieuwe warenhuizen in uw buurt?
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 11:52)


Delhaize wil driehonderd nieuwe winkels openen in ons land, Albert Heijn opent dertig tot vijftig nieuwe filialen, Carrefour doet er elk jaar dertig winkels bij en nu wil ook de Nederlandse supermarktketen Jumbo zijn eerste vestigingen in Vlaanderen openen.
THUMB
Banken mogen langer openblijven: tot 22 uur, in het weekend of zelfs op feestdagen
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 09:43)


De Belgische banksector heeft een akkoord bereikt om ruimere openingsuren mogelijk te maken: zou zouden kantoren tijdens de week (in uitzonderlijke gevallen) tot 22 uur en op zaterdagnamiddag open mogen blijven, en ook op zon- en feestdagen klanten mogen ontvangen.
THUMB
STANDPUNT. Stof tot nadenken voor brossende betogers: wie betaalt de klimaatrekening?
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 02:00)


Alleen de 12.500 betogende scholieren waren in de voorbije week bij machte om het visaschandaal even opzij te duwen. Ze krijgen veel steun en sympathie en hun engagement is hartverwarmend. Maar wat vragen ze nu precies aan de politiek? Hoe doe je dat, de planeet redden? Stof genoeg voor klassikale discussies.
THUMB
Daarom is de toekomst van jouw dagelijks kopje koffie bedreigd
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 01:47)


Zonder ingrijpen blijft er van de Coffea arabica in 2088 nog maar de helft over. En laat dat samen met de Coffea conefora of robusta net de enige koffiesoort zijn die gecommercialiseerd wordt. Maar de wilde soorten die redding zouden kunnen brengen, staan zelf op verdwijnen.
THUMB
We snappen steeds minder van hoe planeten ontstaan
Bron:De Morgen / wetenschap

(18-01-2019 18:53)


Bijna vierduizend planeten zijn er al ontdekt en ruimtesonde Tess is net begonnen aan een nieuwe zoektocht. Al die werelden leveren voorzichtige inzichten op over hoe de aarde ontstond en of we alleen zijn in de kosmos. Dit zijn de belangrijkste lessen.
THUMB
Ook permafrost warmt wereldwijd op
Bron:De Morgen / wetenschap

(18-01-2019 13:25)


Onderzoekers stellen een wereldwijde opwarming vast van de permafrost, permanent bevroren grond in de poolgebieden en in bergketens. Dat is zorgwekkend, want de grond bevat grote hoeveelheden CO2 en methaan, die de klimaatverandering verder kunnen aanzwengelen.
THUMB
Ongemakkelijke vragen van psychologe Debra Lieberman: “Wat is er mis met incest tussen twee volwasse
Bron:De Morgen / wetenschap

(18-01-2019 11:17)


Gevoelens van weerzin vormen steeds vaker een basis voor politieke en rechterlijke beslissingen. Volgens psychologe Debra Lieberman is die emotie echter een slechte raadgever. “Zonder rationele onderbouwing leidt een breed gedeelde persoonlijke weerzin tot vreselijke excessen.
THUMB
Belg krijgt drie keer te weinig vitamine D binnen, jodium toevoegen aan melk en brood kan oplossing
Bron:GVA / wetenschap

(18-01-2019 07:31)


Een belangrijk deel van de Belgen krijgt te weinig vitamine D binnen via de voeding. Vaak genoeg de zon opzoeken, compenseert dat, maar in een druilerig land is dat niet evident. Mogelijk worden bepaalde voedingsmiddelen, zoals melk of brood, daarom straks verrijkt met vitamine D.
THUMB
Energiezuinig huis brengt meer op en raakt sneller verkocht
Bron:GVA / wetenschap

(18-01-2019 02:00)


Het EPC-certificaat blijkt een steeds grotere impact te hebben op de verkoop van een woning. Zo brengt een energiezuinig huis significant meer op. En een huis met een EPC-waarde tussen 100 en 199 wordt gemiddeld 25 dagen sneller verkocht dan een met een veel hogere waarde.
THUMB
Rubberboot met vluchtelingen gekapseisd voor Libische kust: verschillende vermisten
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 12:11)


Een rubberboot met aan boord ongeveer twintig vluchtelingen is voor de kust van Libië gekapseisd. Drie van hen konden nog gered worden, en zijn overgebracht naar het Italiaanse eiland Lampedusa, meldde de Italiaanse marine. De zeventien anderen zijn vermist.
THUMB
Tien Belgen met zeldzame ziekte vrezen voor hun leven omdat farmabedrijf geneesmiddel 335 keer duurd
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 10:16)


Tien Belgen die lijden aan de zeldzame en levensbedreigende ziekte CTX moeten het al twee maanden zonder medicatie doen, omdat het Italiaanse farmabedrijf dat het medicijn produceert de prijs in tien jaar 335 maal duurder heeft gemaakt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
THUMB
Steeds meer studenten starten hun eigen zaak op
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 08:31)


Het aantal student-ondernemers stijgt jaar na jaar, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). In 2018 hielden maar liefst 6.931 studenten hun nieuwe onderneming boven de doopvont. Dat is een fikse stijging vergeleken met 2017, toen nog maar 5.
THUMB
‘Tinder voor huisgenoten’ groeit bliksemsnel, en vooral in Europese steden
Bron:GVA / wetenschap

(19-01-2019 02:00)


De app Badi groeit razendsnel in verschillende Europese steden. Via die tool kunnen mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning om te cohousen een huisgenoot vinden die dezelfde interesses heeft.
THUMB
Nu al té veel supermarkten, en Jumbo moet nog komen… “Dit is wat de klanten vragen”
Bron:GVA / wetenschap

(18-01-2019 20:12)


Delhaize wil in de komende drie à vier jaar driehonderd nieuwe winkels openen in België. Albert Heijn opent er dertig tot vijftig. Carrefour doet er elk jaar dertig winkels bij. En nu wil ook de Nederlandse supermarktketen Jumbo zijn eerste vestigingen in Vlaanderen openen.
THUMB
Amerikaans militair materieel doet haven van Antwerpen aan
Bron:GVA / wetenschap

(18-01-2019 18:17)


Vanaf zondag en dat tot maandag 28 januari zullen in de haven van Antwerpen tanks, vrachtwagens en ander militair materieel van het Amerikaanse leger voor transit arriveren. Dat heeft het VS-leger gemeld en is bevestigd door het Belgische defensieministerie.
THUMB
Japan lanceert satelliet die kunstmatige meteoren aanmaakt
Bron:De Morgen / wetenschap

(18-01-2019 12:39)


Japan heeft met een “goedkope” draagraket zeven satellieten gelanceerd, waaronder één die dient voor de aanmaak van kunstmatige meteoren.
THUMB
Valerie Van Peel krijgt tweede plek op Antwerpse N-VA-Kamerlijst, Peter De Roover duwt
Bron:GVA / wetenschap

(18-01-2019 08:03)


Voormalig staatssecretaris Zuhal Demir zal de Kamerlijst van de N-VA trekken in Limburg. Oud-minister van Defensie Steven Vandeput trekt de Vlaamse lijst in de provincie. Kamerlid en OCMW-voorzitter in Kapellen Valerie Van Peel krijgt op de Antwerpse Kamerlijst de tweede plek na Jan Jambon.
THUMB
Uw dagelijkse bakje troost dreigt te verdwijnen
Bron:De Morgen / wetenschap

(18-01-2019 06:00)


De wilde koffieplant is met uitsterven bedreigd. En dat kan ook een impact hebben op uw geliefde kopje koffie.
THUMB
Een fris getapt pintje thuis? Binnenkort komt het gewoon uit een capsule
Bron:GVA / wetenschap

(18-01-2019 02:00)


Een machine die een pintje tapt zoals je een Nespresso maakt: AB Inbev brengt binnenkort een dergelijk toestel uit in de Verenigde Staten. De biercups die erin moeten, werden in het Leuvense onderzoekscentrum mee ontwikkeld.
23 Januari 2019
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]