Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Transportsector bevreesd voor containers met digitale sleutel: “Meer overvallen op vrachtwagenchauff
Bron:GVA / wetenschap

(30-09-2020 05:00)


De transportsector vreest dat vrachtwagenchauffeurs vanaf volgend jaar meer kans maken om overvallen te worden door drugsbendes.
THUMB
BASF zorgt voor fietsende werknemers: 35% minder ongevallen door verkeerslessen en gescheiden fietsp
Bron:GVA / wetenschap

(29-09-2020 21:15)


Meer dan de helft van de werknemers van het chemiebedrijf BASF in Antwerpen komt regelmatig met de fiets naar het werk. Dat leidde tot meer woon-werkongevallen. BASF pakte dat aan door hen op fietsles te sturen en dat leverde op: een derde minder ongelukken.
THUMB
125 jaar CMB in Antwerpse haven: “De eerste en enige rederij ter wereld die CO2-neutraal is”
Bron:GVA / wetenschap

(27-09-2020 19:00)


Het Antwerpse bedrijf Compagnie Maritime Belge (CMB) bestaat 125 jaar. Vroeger brachten de schepen van CMB mensen, goederen en post naar Congo. Vandaag laat het bedrijf van de familie Saverys boten op waterstof varen, bouwt het een campus die van Antwerpen het centrum van de Europese scheepvaartinnovatie moet maken en mag het de Russische president Vladimir Poetin tot een van zijn passagiers rekenen.
THUMB
Covid-19 kan permanente hersenschade veroorzaken: “Zeer onrustwekkend dat dit ook bij patiënten met
Bron:GVA / wetenschap

(26-09-2020 17:53)


Het coronavirus tast niet alleen de longen en het hart aan, maar kan ook ernstig hersenschade veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek dat zaterdag gepubliceerd werd in The Lancet Microbe. Waarschijnlijk is dat het gevolg van een uit de hand gelopen immuunreactie.
THUMB
Virologen gaan in zwijgstaking: “De politiek moet nu verantwoording afleggen, niet wij”
Bron:GVA / wetenschap

(25-09-2020 17:25)


Het zit de corona-experts hoog. Zeker na de vorige Nationale Veiligheidsraad, waarbij hun adviezen in de wind werden geslagen. Ondanks de stijgende coronacijfers kwamen er enkel versoepelingen. En dus gaan de bekendste experten - zoals Marc Van Ranst en Erika Vlieghe - in zwijgstaking.
THUMB
Coronastudie: opvallende daling in aantal contacten dat we er op nahouden
Bron:GVA / wetenschap

(24-09-2020 13:22)


De Nationale Veiligheidsraad mag dan wel versoepelde regels hebben ingesteld inzake het aantal sociale contacten dat we er op mogen nahouden, toch lijkt een groot deel van de bevolking zich al te hebben aangepast aan de stijgende coronacijfers. Dat moet blijken uit de jongste Coronastudie van de Universiteit Antwerpen.
THUMB
Onderwijs na corona: “Digitaal onderwijs kan helpen om ongelijkheid weg te werken”
Bron:GVA / wetenschap

(24-09-2020 05:00)


Slim digitaal onderwijs kan de ongelijkheid in ons onderwijssysteem verkleinen. Dat is de overtuiging van Orhan Agirdag, professor pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Leerkrachten moeten echter niet vrezen voor hun job, want er gaat volgens hem ook niets boven het rechtstreeks contact met leerlingen.
THUMB
Wapenwinkel houdt uitverkoop: wie neemt Luxarm op Bredabaan over?
Bron:GVA / wetenschap

(24-09-2020 05:00)


Pierre Castelein van wapenhandel Luxarm gaat met pensioen. Na 46 jaar zoekt hij een overnemer. Hij doet nog een totale uitverkoop en sluit volgend jaar op 31 augustus definitief de deuren.
THUMB
Ineos komt stap dichter bij twee nieuwe fabrieken in Antwerpse haven
Bron:GVA / wetenschap

(22-09-2020 19:51)


Het Britse bedrijf Ineos wil tegen 2025 twee nieuwe fabrieken bouwen in Lillo. Dat gebeurt onder de naam ‘Project One’. In de ene fabriek wordt ethyleen gemaakt, in de andere propyleen. Dat zijn basisstoffen voor onder meer plastic, isolatiemateriaal en wieken van windmolens.
THUMB
Boekenbeurs in moeilijke papieren, meer dan helft personeel verliest job
Bron:GVA / wetenschap

(21-09-2020 21:14)


Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs, heeft bescherming gekregen tegen zijn schuldeisers. Meer dan de helft van de dertien werknemers verliest zijn job. De organisatie sleurt een verlies van meer dan een half miljoen euro mee.
THUMB
Geelse importeur brengt Chinese auto’s naar Belgische garages: “Het begin van het Chinese auto-offen
Bron:GVA / wetenschap

(30-09-2020 05:00)


Ooit van de automerken BAIC of DFSK gehoord? Als het van Garage Laenen in Geel afhangt, komt daar binnen afzienbare tijd verandering in, want de autohandelaar importeert nu deze twee Chinese merken in ons land.
THUMB
Burgers delen in winst van windmolens, maar dat doet protest niet verminderen
Bron:GVA / wetenschap

(29-09-2020 05:00)


Energieleverancier Engie bouwt in de komende maanden 32 windmolens waarin buurtbewoners kunnen investeren. In ruil krijgen ze een gemiddelde opbrengst van 5% per jaar. De coöperatieve Klimaan zoekt op zijn beurt mensen die willen investeren in zonnepanelen op daken van gemeentehuizen, bedrijven en scholen.
THUMB
Het coronavirus muteert: is het nu een andere ziekte geworden en zullen de vaccins nog werken?
Bron:GVA / wetenschap

(27-09-2020 05:00)


Als er in rampenfilms mutanten opstaan, is dat meestal reden voor paniek. Dat het coronavirus muteert, lijkt dus iets om ons zorgen over te maken. Een schrikbeeld is dat een andere virusvariant in staat is om mondmaskers en handzeep te slim af te zijn.
THUMB
“Stress over corona is gevaarlijker dan corona zelf”
Bron:GVA / wetenschap

(25-09-2020 17:30)


In de strijd tegen corona zien we de invloed van acute of chronische stress op ons immuunsysteem over het hoofd, stellen sommige wetenschappers. “Ons zorgen maken over corona zou wel eens ernstiger kunnen zijn dan het virus zelf.”
THUMB
Wibra België wil doorstart maken met 36 van 81 winkels: deze Wibra’s sluiten mogelijk de deuren
Bron:GVA / wetenschap

(25-09-2020 14:05)


Wibra België wil met 36 van de 81 winkels, het hoofdkantoor in Temse en 183 van de huidige 439 medewerkers een doorstart maken. Dat heeft de directie vrijdag bekendgemaakt tijdens een ondernemingsraad, meldt de winkelketen. Op 5 oktober wordt een vonnis verwacht over het voorstel dat aan de voorzitter van de ondernemingsrechtbank van Gent (afdeling Dendermonde) werd voorgelegd.
THUMB
Maggie De Block: “België zal in maart kunnen beginnen met vaccineren”
Bron:GVA / wetenschap

(24-09-2020 11:19)


De eerste vaccins tegen Covid-19 zouden in maart in België beschikbaar moeten zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag verklaard op La Première. Het gaat om vaccins die door het bedrijf Sanofi worden ontwikkeld.
THUMB
Gewelddadige home-invasion in Hoogstraatse begijnhof: “Nog nooit meegemaakt hier”
Bron:GVA / wetenschap

(24-09-2020 05:00)


Twee mannen braken dinsdagnacht in een van de woningen in het Begijnhof van Hoogstraten in en verwondden tijdens een home-invasion een van de bewoners. Ze konden vluchtten met juwelen en een iPhone. De bewoner bleef gewond achter, van de verdachten is voorlopig nog geen spoor.
THUMB
Kontichs bedrijf dat snijmachines voor frietjes maakt, wint Leeuw van de Export
Bron:GVA / wetenschap

(23-09-2020 22:42)


De Mechelse sensorenmaker Caeleste heeft de Leeuw van de Export gewonnen in de categorie van kleine bedrijven. Bij de grote bedrijven ging snijmachineproducent FAM uit Kontich met de hoofdprijs aan de haal.
THUMB
Nog even wachten om consumptiecheques te verzilveren, pas volgende maand promotiecampagne
Bron:GVA / wetenschap

(22-09-2020 05:00)


U zult maar consumptiecheques krijgen van uw baas. Het is een mooi initiatief, tot u begint te checken waar u er daadwerkelijk mee kunt betalen. De keuze is bedroevend klein. Maar geen paniek, over enkele maanden zal de situatie er al helemaal anders uitzien, zeggen ze bij Horeca Vlaanderen.
THUMB
DISCUSSIE. Virologen zijn letterlijk coronamoe: moeten ze minder in de media komen?
Bron:GVA / wetenschap

(21-09-2020 09:29)


Ook de experten lijden stilaan aan coronamoeheid, maar dan letterlijk. Al ruim een half jaar is het alle hens aan dek, met werkdagen van gemakkelijk zestien uur en amper een vrije dag. “Pas op, we klagen zeker niet”, zegt Marc Van Ranst. “Maar het is erg dat er mensen zijn die denken dat wij betaald worden om bij VRT of VTM in de studio te gaan zitten.
30 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]