Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Eén op tien Belgische jongeren sukkelt met rugproblemen
Bron:GVA / wetenschap

(19-08-2019 03:00)


De Belgische jeugd helpt zijn rug naar de knoppen. Vandaag zegt 10% van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar te kampen met een probleem aan de lage rug. Vijf jaar eerder was dat nog 6%. “We zitten voor het eerst met een generatie die van kinds af aan is opgegroeid met de tablet”, zegt professor Lieven Danneels (UGent).
THUMB
Dr. Martens hipper dan ooit dankzij vegan schoenen (en broer van Kris Peeters)
Bron:GVA / wetenschap

(18-08-2019 12:00)


Een omzetstijging met 30 procent en een winstgroei met 70 procent. Het bedrijf achter Dr. Martens, de stevige bottines met opvallende stiksels en zolen met luchtkussentjes, heeft een boerenjaar achter de rug. Een pluim die onze landgenoot Geert Peeters – broer van – mee op zijn hoed mag steken.
THUMB
Fijn stof heeft impact op ongeboren kind: hogere bloeddruk als mama slechte lucht inademde
Bron:GVA / wetenschap

(17-08-2019 05:00)


Het is al langer bekend dat de blootstelling aan luchtverontreiniging zoals fijn stof op lange termijn kwalijke gevolgen heeft op ons lichaam. Nieuw onderzoek toont aan dat de invloed al te merken is bij de geboorte van een kind.
THUMB
Wereldwijde vrees voor recessie: is ons land extra kwetsbaar?
Bron:GVA / wetenschap

(16-08-2019 13:33)


Het zijn spannende tijden voor de Belgische economie. De kans op een harde Brexit is groter dan ooit, waardoor de Vlaamse export naar Groot-Brittannië zou dalen. De handelsoorlog tussen de VS en China dreigt zich tot in Europa te laten voelen. En onze belangrijkste handelspartner, Duitsland, zit op het randje van een recessie.
THUMB
DISCUSSIE. Aardgas moet uitdoven… dan maar een dure warmtepomp?
Bron:GVA / wetenschap

(16-08-2019 09:43)


In de nota die op tafel ligt bij de vorming van een Vlaamse regering, staat dat we op lange termijn geen fossiele brandstoffen meer kunnen gebruiken voor de verwarming van onze woningen. De Vlaming wordt dus nu al gestimuleerd om alternatieven te zoeken.
THUMB
Vrees voor recessies: beurzen duiken in het rood
Bron:GVA / wetenschap

(15-08-2019 10:34)


De aandelenbeurzen in New York zijn woensdagavond met stevige minnen gesloten. De vrees voor recessies werd aangewakkerd door tegenvallende cijfers over de staat van de Duitse en Chinese economie. Die angsten werden verder gevoed door de ontwikkeling van rentes op de obligatiemarkt.
THUMB
Eerste pop-up van Ikea is voor Leuven, Antwerpen lijkt uit de boot te vallen
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 17:16)


De Zweedse meubelgigant Ikea gaat een pop-upwinkel openen in hartje Leuven, al wordt er erg geheimzinnig gedaan over wat het precies zal worden. Antwerpen lijkt niet meteen iets soortgelijks te moeten verwachten.
THUMB
DISCUSSIE. Het gaat niet snel genoeg met de duurzaamheid van onze auto’s: blijf jij liefst met je ‘v
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 13:12)


Het wagenpark in ons land vergroent minder snel dan verwacht. De belasting op inverkeerstelling (BIV), ook inschrijvingstaks genoemd, levert dan ook extra cash op voor de overheid, want de tarieven zijn variabel. Maar eigenlijk is dit minder positief nieuws, want voor het milieu moet de omschakeling sneller.
THUMB
(Bijna) terug naar school: “Daar stond ik te blinken met al mijn schoolgerief”
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 12:07)


Gekrijs wanneer je na een lange dag eindelijk een campari hebt uitgeschonken of een gevecht in je recent geordende inloopkast: een gezin kan hectisch zijn. Bij Anneke (44) uit Pulle is dat niet anders. Samen met haar man Phille (46) en zonen Ricky (12) en Vinnie (7) probeert ze er elke dag het beste van te maken.
THUMB
N-VA wil verbod op stookolieketels en aardgas bij nieuwbouwwoningen
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 07:35)


De N-VA wil de luchtkwaliteit verbeteren door een ‘uitfasering van vervuilende verwarmingstoestellen’. Dat staat in de nota van Bart De Wever, die als basis dient voor de onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering, zo schrijft De Tijd.
THUMB
Bpost moet op zoek naar nieuwe topman
Bron:GVA / wetenschap

(19-08-2019 03:00)


Koen Van Gerven stopt in februari als CEO van overheidsbedrijf Bpost. Zelfs als hij dit jaar zijn winstprognose haalt, zal hij niet met de loftrompet uitgezwaaid worden. Een blijvend gevolg van de dure overname van Radial.
THUMB
De Grote Zomerbartest: Beach Number 1, “de meest exclusieve strandbar van Knokke”
Bron:GVA / wetenschap

(18-08-2019 05:00)


Pakweg tien jaar geleden kon je het aantal zomerstrandbars aan de Belgische kust nog op één hand tellen. Vandaag heb je keuze uit meer dan honderd (!) bars. In de populairste kuststeden is het strand vaak zo dicht bezaaid met bars dat je in de verte nog maar amper de zee kan ontwaren.
THUMB
Elk Antwerps flatgebouw zijn zonnedak: Europa vereenvoudigt plaatsing zonnepanelen
Bron:GVA / wetenschap

(16-08-2019 15:02)


Een nieuwe Europese richtlijn moet het eenvoudiger maken om zonnepanelen te plaatsen op daken van appartementsblokken. De stad Antwerpen hoopt dat er een inhaaloperatie kan komen. De Vlaamse en federale overheid moeten de richtlijn nog wel omzetten in regels om te kunnen starten met een coöperatieve voor zonnedelen.
THUMB
Economie draait goed, toch kleuren beurzen bloedrood: wat is er aan de hand?
Bron:GVA / wetenschap

(16-08-2019 13:02)


De VS doen het economisch nog steeds prima. En toch slaagde één grafiekje erin om de recessievrees weer te doen oplaaien. Daardoor kleurden de beurzen woensdag bloedrood. Wat is er aan de hand?
THUMB
Zweedse onderzoekers ontdekken nieuw pijnorgaan
Bron:GVA / wetenschap

(16-08-2019 09:23)


Zweedse onderzoekers hebben een nieuw pijnorgaan in de huid ontdekt. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Science. Die doorbraak zou de behandeling van verschillende neuropathische aandoeningen kunnen vergemakkelijken.
THUMB
Wetenschappers staan voor raadsel door zwart gat dat feller schijnt dan ooit
Bron:GVA / wetenschap

(15-08-2019 09:56)


Wetenschappers staan voor een groot mysterie in de ruimte. Want hoe kan het dat het zwarte gat in het centrum van de Melkweg plots 75 keer feller schijnt dan twee uur eerder? Niemand die het fenomeen kan verklaren.
THUMB
Vlaamse villa die lof oogstte in The New York Times opnieuw te koop (voor 1 miljoen minder)
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 16:56)


De villa van de bekende architect Georges Vandenbussche in het West-Vlaamse Tielt, een paar jaar geleden met lof overladen door The New York Times, staat opnieuw te koop. Kostprijs: 1,5 miljoen euro.
THUMB
Biometrische gegevens van miljoen mensen online gevonden
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 12:57)


Een omvangrijke databank met zowat een miljoen vingerafdrukken en andere biometrische gegevens was zo goed als onbeschermd en onversleuteld op het internet terug te vinden. Dat hebben Israëlische onderzoekers ontdekt.
THUMB
Maison Martin Margiela failliet: zoveelste mode-icoon dat van voetstuk valt
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 07:51)


Met Maison Martin Margiela in Brussel gaat alweer een iconische modezaak failliet. Margiela studeerde in 1979 af aan de Antwerpse Koninklijke Academie en wordt vaak in verband gebracht met ‘de Antwerpse Zes’, en de zaak aan de Vlaamsesteenweg was ‘The Official Boutique’ voor het gelijknamige merk.
THUMB
Airbnb verovert hele provincie, hotelsector maakt zich zorgen
Bron:GVA / wetenschap

(14-08-2019 05:00)


De hotelsector maakt zich zorgen over de populariteit van Airbnb en vroeg deze week om een limiet van het aantal dagen dat een woning verhuurd kan worden. Maar hoe zit het eigenlijk met Airbnb in Antwerpen en daarbuiten? Populair? Ja, in heel de provincie kun je overnachtingen boeken via de site.
20 Augustus 2019
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]