Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Antwerpse ondernemer Thomas Leysen maakt zich grote zorgen: “Politici zijn te veel bezig met de volg
Bron:GVA / wetenschap

(23-02-2020 05:00)


Thomas Leysen (59), voorzitter van de Belgische multinational Umicore, de bank KBC en krantenuitgever Mediahuis, wil dat er statiegeld wordt ingevoerd op gsm’s, pleit ervoor om alleen nog elektrische salariswagens fiscaal te bevoordelen en kijkt “met stijgende nervositeit” naar de federale regeringsvorming.
THUMB
Pak minder containers in Antwerpse haven door coronavirus
Bron:GVA / wetenschap

(22-02-2020 17:29)


De Antwerpse haven verwacht 115.000 minder containers te kunnen verschepen door het coronavirus. Verschillende sectoren zullen het op termijn voelen. De containerschepen zijn lang onderweg, dus momenteel valt de daling nog niet zo op. Maar de Antwerpse haven verwacht binnen een paar weken een grote terugval van het containertrafiek.
THUMB
Akkoord bij Ineos Phenol na zes weken staking
Bron:GVA / wetenschap

(21-02-2020 16:30)


Bij chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel is na een staking die ruim zes weken heeft geduurd een akkoord gesloten. Dat meldt de onderneming.
THUMB
Werken in de rand rond Brussel: Nederlands niet altijd noodzakelijk voor technische job
Bron:GVA / wetenschap

(21-02-2020 08:30)


Er is werk in de Vlaamse rand. Bedrijven schreeuwen om goede kandidaten voor technische jobs. Dat nieuwe medewerkers (nog) geen Nederlands spreken, nemen ze er soms noodgedwongen bij.
THUMB
Kinepolis overtreft verwachtingen en ziet omzet stijgen tot 551,5 miljoen euro
Bron:GVA / wetenschap

(20-02-2020 09:26)


Kaskrakers als “The Lion King” en “FC De Kampioenen” hebben ervoor gezorgd dat Kinepolis het voorbije jaar de verwachtingen heeft overtroffen. De filmgroep rondde de kaap van 40 miljoen bezoekers.
THUMB
Komt hét wondermiddel tegen coronavirus uit België?
Bron:GVA / wetenschap

(19-02-2020 05:00)


Chloroquine, een goedkoop middel tegen malaria dat bij ons van de markt is gehaald, geneest het coronavirus COVID-19. Dat blijkt toch uit klinische proeven in China. Patiënten die het medicijn een week namen, werden virusvrij en genezen verklaard. De tests worden nu uitgebreid.
THUMB
“Kopen in Antwerpen (redelijk) betaalbaar voor jonge mensen”
Bron:GVA / wetenschap

(19-02-2020 05:00)


Bijna een derde van de mensen die vorig jaar in de stad Antwerpen een huis of een appartement hebben gekocht, is niet ouder dan dertig jaar. Antwerpen is voor jonge mensen betaalbaarder dan de meeste andere provinciehoofdsteden.
THUMB
Vakbonden vrezen banenverlies en winkelsluitingen bij Blokker
Bron:GVA / wetenschap

(18-02-2020 10:38)


Op het Belgische hoofdkantoor van winkelketen Blokker in Lier staat dinsdagvoormiddag een bijzondere ondernemingsraad gepland. De vakbonden vrezen nieuwe sluitingen en ontslagen voor de verlieslatende winkelketen.
THUMB
Haven bedankt personeel met 10.000 mutsen voor recordjaar
Bron:GVA / wetenschap

(17-02-2020 19:22)


Het Havenbedrijf deelt deze week tienduizend mutsen uit aan personeel dat voor de haven werkt. “Je kunt mensen niet genoeg bedanken voor hun inzet”, klinkt het. Al hadden sommige havenarbeiders liever een ander geschenk gekregen.
THUMB
Jef Sleeckx (83) bracht heel wat stakingen tot een goed einde: “Wij dreigden ermee ratten los te lat
Bron:GVA / wetenschap

(17-02-2020 05:00)


De staking bij het chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel duurt nu meer dan vijf weken. Dat is nog altijd veel minder dan de staking van negen weken bij het zinkbedrijf Vieille Montagne in Balen in 1971. Jef Sleeckx (83) was toen een spilfiguur: hij zorgde er mee voor dat de stakende arbeiders hun felbegeerde opslag kregen.
THUMB
Neusgaten van kamelen of termietenheuvels: kunnen we de natuur na-apen om de natuur te redden?
Bron:GVA / wetenschap

(23-02-2020 05:00)


De klittenband of ‘velcro’ is wellicht het bekendste voorbeeld van biomimicry of biomimetica, waarbij menselijke technologie de natuur nabootst. Die imitaties worden alsmaar complexer om toekomstige problemen aan te pakken.
THUMB
Staking bij Ineos Phenol is voorbij: “Er zijn geen winnaars”
Bron:GVA / wetenschap

(22-02-2020 16:15)


De staking bij het chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel is afgelopen. Zaterdag heeft 57% van de stakers het akkoord tussen de vakbonden en de directie wel verworpen, maar er was een tweederdemeerderheid nodig om de staking te laten voortduren.
THUMB
Amerikanen zijn belangrijkste buitenlandse investeerders in Mechelen en Kempen, in Antwerpse haven z
Bron:GVA / wetenschap

(21-02-2020 12:00)


De grootste buitenlandse investeerders in de Kempen en in de regio Mechelen zijn Amerikanen. Dat blijkt uit cijfers van het overheidsagentschap Flanders, Investment and Trade (FIT). Die werden opgevraagd door de ondernemersorganisatie Voka. In de Antwerpse haven zijn de Britten kampioen, met dank aan Ineos.
THUMB
Coolblue opent extra winkels in België
Bron:GVA / wetenschap

(20-02-2020 09:29)


De Nederlandse webwinkel Coolblue opent dit jaar drie nieuwe winkels in ons land, in Brussel en Wallonië. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt naar aanleiding van de publicatie van de jaarresultaten.
THUMB
Bewezen: fijn stof maakt ons dommer
Bron:GVA / wetenschap

(19-02-2020 05:00)


Slechte punten op je examen, een domme rekenfout gemaakt op het werk of een bal domweg naast de goal getrapt? Steek de schuld voortaan maar op fijn stof. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het ons denkvermogen aantast. En niet alleen op korte termijn.
THUMB
Einde van lange lijdensweg: 123 Blokker-winkels verdwijnen en worden Mega World
Bron:GVA / wetenschap

(19-02-2020 05:00)


De 123 winkels van Blokker in België worden overgenomen door de Nederlandse Dutch Retail Groep. De overnemer wil alle winkels voortzetten als discounters onder het merk Mega World, naar het voorbeeld van Action. Kroniek van een winkelketen die in het verleden bleef steken.
THUMB
Blokker verdwijnt en wordt Mega World
Bron:GVA / wetenschap

(18-02-2020 13:20)


Mirga Retail Group en Dutch Retail Groep hebben een akkoord gesloten. Blokker verdwijnt en zal binnenkort Mega World heten.
THUMB
Brabo investeert 3 miljoen in technologie om loodsen en bootmannen efficiënter naar schepen te krijg
Bron:GVA / wetenschap

(18-02-2020 05:00)


Een smartphone van zo’n halve kilo, een uit de kluiten gewassen tablet-pc en later ook een gps-tracker op tientallen boten en schepen. Het oer-Antwerpse bedrijf Brabo investeert momenteel miljoenen om haar bootmannen en dokloodsen toe te laten efficiënter schepen te helpen bemannen.
THUMB
Kempense knowhow zorgt er mee voor dat jongeren met hersenverlamming straks weer kunnen lopen
Bron:GVA / wetenschap

(17-02-2020 05:00)


Drie Vlaamse kennisinstellingen, waaronder Mobilab (Thomas More Geel), KU Leuven Campus Geel en Centexbel, werken aan de ont­wikkeling van een staprobot voor kinderen met een hersenverlamming. Het gaat om kinderen die bijvoorbeeld verlamd zijn door zuurstofgebrek tijdens de geboorte.
THUMB
Antwerpse dokwerkers verslaan hun Rotterdamse collega’s
Bron:GVA / wetenschap

(17-02-2020 05:00)


Antwerpse havenarbeiders zijn jaar na jaar sneller en efficiënter in het laden en lossen van containers dan hun collega’s in Rotterdam. Dat komt in de eerste plaats omdat Rotterdam veel meer inzet op automatisering. En de mens verslaat de machine voorlopig nog.
25 Februari 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]