Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Zo wil Vlaanderen met uw spaargeld de coronacrisis aanpakken
Bron:GVA / wetenschap

(01-06-2020 21:08)


De Vlaamse regering investeert opnieuw vele honderden miljoenen in een groot solvabiliteitsplan, maar rekent daarvoor ook op ons spaargeld. Via een welvaartsfonds en vriendenaandelen wil Vlaanderen ons overtuigen om slapend spaargeld te investeren in de slabakkende economie.
THUMB
Jo Helsen wil Café Welkom openen, maar solliciteert ook als buschauffeur: “De steunmaatregelen help
Bron:GVA / wetenschap

(01-06-2020 19:30)


Jo Helsen wil Café Welkom in Noorderwijk (Herentals) op 8 juni graag opendoen, maar hij vreest dat de steunmaatregelen van de federale overheid hem weinig vooruithelpen. “Die zijn vooral op maat van de restaurants gemaakt”, klinkt het.
THUMB
Havenarbeiders hebben eigen taaltje: wat betekenen uitdrukkingen als “de kapstok”, “’t Boomke” en “v
Bron:GVA / wetenschap

(01-06-2020 05:00)


De Antwerpse dokwerkers zijn de besten ter wereld. Onder elkaar gebruiken ze een eigen taaltje, met wat humor en (technisch) jargon erin. Zowel voor het materiaal bij lossen en laden van schepen als voor de zeer specifieke verhouding werknemer-werkgever in de Antwerpse haven, bestaan allerlei uitdrukkingen en rare woorden.
THUMB
Vliegen we binnenkort op plasma? “Daar komt geen fossiele brandstof aan te pas”
Bron:GVA / wetenschap

(31-05-2020 05:00)


Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd een prototype van een aandrijving op plasma te bouwen voor een vliegtuig. Het is relatief goedkoop en efficiënter dan de klassieke jetmotor, maar nog niet van die schaal dat het een Jumbo Jet in de lucht kan houden.
THUMB
Kind van twee komt om bij dramatisch dodehoekongeval in vakantiepark
Bron:GVA / wetenschap

(30-05-2020 19:20)


In een vakantiepark langs de Polderstraat in Oostduinkerke is deze middag een kindje van twee overleden bij een aanrijding in een vakantiepark. Volgens het parket maakte de vader een manoeuvre en merkte hij daarbij zijn kindje niet op.
THUMB
DISCUSSIE. Regering heeft steunmaatregelen voor horeca klaar: is dit genoeg?
Bron:GVA / wetenschap

(30-05-2020 15:14)


De horeca is uiteraard zwaar getroffen door de crisis, net als de evenementensector. Voor beide sectoren heeft de regering nu een pakket steunmaatregelen voorbereid. Zullen die maatregelen volstaan?
THUMB
Grote loonverschillen in onderzoek Jobat: master en job in chemie leveren veel op
Bron:GVA / wetenschap

(30-05-2020 05:00)


Het gemiddelde brutomaandloon in Vlaanderen en Brussel is 3.410 euro. Dat blijkt uit het Salarisrapport van de vacaturewebsite Jobat. De chemie- en farmasector betaalt het best, geen diploma hebben is een levenslang financieel nadeel en vrouwen verdienen in voltijdse banen beduidend minder dan mannen.
THUMB
Onzekerheid bij zomerbars: “Is het nog rendabel?”
Bron:GVA / wetenschap

(28-05-2020 19:27)


We kunnen al een hele tijd genieten van zomerweer, maar een terrasje doen of een cocktail drinken in een zomerbar zit er voorlopig niet in. En het is nog niet duidelijk of en wanneer het wel kan. Want er zijn nog geen concrete maatregelen voor de zomerbars.
THUMB
Aantal vakantiejobs daalt door coronacrisis fors in provincie Antwerpen en Waasland
Bron:GVA / wetenschap

(28-05-2020 05:00)


Antwerpse studenten die in april op zoek waren naar een vakantiejob hadden maar liefst 58% minder keuze. Dat stelde de VDAB vast. De horeca kon nog geen datum voor heropening vooropstellen. Het wordt ook een zomer zonder veel evenementen. Dat zorgt dan weer voor onverwachte voordelen, bijvoorbeeld voor de groenten- en fruitsector.
THUMB
Dodelijk slachtoffer bij ongeval met vier vrachtwagens op E17
Bron:GVA / wetenschap

(27-05-2020 08:22)


Door twee ongevallen op de E17 Antwerpen-Kortrijk ter hoogte van Destelbergen verloopt de spits in de regio rond Gent woensdagochtend bijzonder moeilijk. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum, dat aanraadt de omgeving met de wagen te vermijden.
THUMB
Trump leest “zwakke” gouverneurs de les, Obama spreekt relschoppers vermanend toe
Bron:GVA / wetenschap

(01-06-2020 20:10)


De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft felle kritiek geuit op de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen in zijn land. Ook adviseert hij betogers om duidelijke eisen te stellen en verandering af te dwingen via de lokale politiek.
THUMB
Kinderboerderij Barelhoeve in Bornem opent terras op 8 juni niet: “We hebben te weinig plaats”
Bron:GVA / wetenschap

(01-06-2020 19:00)


Het terras van kinderboerderij Barelhoeve in Bornem gaat op 8 juni nog niet open. “De wachtrij voor het afhalen van rijstpap, ijs en frangipanes in de winkel komt tot op het terras. Er is dus geen plaats voor tafels en stoelen”, zegt uitbater Raf Stroobant.
THUMB
Al bijna veertig jaar is Frank (59) dokwerker: “Hij is een beetje een vaderfiguur voor ons”
Bron:GVA / wetenschap

(01-06-2020 05:00)


Als jonge gast sleurde Frank Van Damme (59) zakken met koffie en cacao in de haven. Amper twintig jaar was hij toen hij als dokwerker begon. Ondertussen rijdt hij in alle grote machines die je op de Euroterminal kunt vinden. Hoeveel containers hij in zijn carrière als dokwerker al verplaatst heeft? Minstens 100.
THUMB
Frank (59) is al bijna veertig jaar dokwerker: “Ik geef gas om mijn werk gedaan te krijgen, maar ris
Bron:GVA / wetenschap

(31-05-2020 04:00)


Als jonge gast sleurde Frank Van Damme (59) zakken met koffie en cacao in de haven. Ondertussen rijdt hij in alle grote machines die je op de Euroterminal kunt vinden om zowel stukgoed als containers klaar te zetten. Hoeveel containers hij in zijn carrière als dokwerker al verplaatst heeft? Minstens 100.
THUMB
Infrabel investeert in sporen voor goederentreinen, maar gaat dat de files op onze wegen verminderen
Bron:GVA / wetenschap

(30-05-2020 16:02)


Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel vernieuwt dit weekend in Antwerpen drie spoorwissels voor goederentreinen en kondigt nog meer investeringen aan. Daardoor zouden de files op de weg moeten verminderen. “Maar het budget voor investeringen in spoorinfrastructuur blijft veel te laag”, zegt Stephan Vanfraechem, topman van de havenwerkgeversvereniging Alfaport-Voka.
THUMB
Antwerps schip pionierde in containervaart: “Dart Europe was in alles zijn tijd vooruit”
Bron:GVA / wetenschap

(30-05-2020 05:00)


‘Grootste containerschip in Hoboken van stapel’ titelde deze krant enthousiast in augustus 1970.Het huidige record mag dan op 23.964 TEU staan; in die tijd was de Dart Europe met 1.556 TEU effectief wereldrecordhouder. Meer dan twintig jaar zou het schip pendelen tussen Antwerpen en Canada.
THUMB
Buitenlandse investeerders verkiezen België boven Nederland: “Corona kan positief uitdraaien voor An
Bron:GVA / wetenschap

(28-05-2020 19:37)


België is een zeer aantrekkelijk land voor buitenlandse investeerders. Dat blijkt uit een Europese studie van consultant EY (vroeger beter bekend als Ernst & Young). “Door de coronacrisis kan die aantrekkelijkheid nog vergroten, zeker voor de Antwerpse haven”, zegt Tristan Dhondt, partner bij EY, die ook wel twee knelpunten ziet.
THUMB
Antwerpse haven wil helft CO2-uitstoot opvangen of hergebruiken
Bron:GVA / wetenschap

(28-05-2020 18:54)


De Antwerpse haven wil tegen 2030 de helft van de CO2-uitstoot van de haven opvangen en/of hergebruiken. Dat eerder gelanceerde project kreeg nu de naam Antwerp@C. Via twee studies wordt nu gekeken om CO2 naar Nederland en Noorwegen te vervoeren.
THUMB
Vakbond wil mondmaskers verplichten in winkels
Bron:GVA / wetenschap

(27-05-2020 16:24)


De christelijke vakbond ACV Puls wil dat er extra maatregelen komen om het winkelpersoneel te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Concreet pleit de vakbond voor het verplichten van mondmaskers voor klanten in de winkel. Ze wil hierover snel overleg voeren met sectororganisatie Comeos.
THUMB
Akkoord tussen Lufthansa en Duitse regering over steunpakket, maar “afwachten voor Brussels Airlines
Bron:GVA / wetenschap

(25-05-2020 17:04)


Er is een akkoord tussen de Duitse regering en luchtvaartmaatschappij Lufthansa over een pakket aan steunmaatregelen. Dat meldt persagentschap dpa op basis van bronnen. Berlijn zou een belang van 20 procent nemen in Lufthansa, waarmee het de grootste aandeelhouder wordt.
2 Juni 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]