Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Bacteriebioloog Emmanuelle Charpentier: “Genetische modificatie zal ons helpen te overleven”
Bron:De Morgen / wetenschap

(15-12-2018 15:00)


Genetisch veranderde baby’s, nieuw geknutselde gewassen, sensationele genezingen. Geen week gaat voorbij of het woord ‘Crispr-Cas’ zorgt ergens voor controverse. Maak kennis met Emmanuelle Charpentier (50), de Franse bacteriebioloog die de were
THUMB
Arts UZ Leuven betrapt op implantatenzwendel: mogelijk meer dan 100 gedupeerden
Bron:GVA / wetenschap

(15-12-2018 08:16)


Het gerecht vervolgt een chirurg die jarenlang patiënten opereerde met ongekeurde implantaten. Dat gebeurde in het UZ Leuven, het grootste academisch ziekenhuis van ons land, schrijft De Tijd zaterdag.
THUMB
“Nee, het klimaat is niet onze grootste prioriteit”
Bron:De Morgen / wetenschap

(14-12-2018 19:07)


In het Poolse Katowice zochten wereldleiders deze week naar nieuwe maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Ze waren beter thuis gebleven, zegt klimaatcriticus Björn Lomborg. “Dit beleid deugt niet. Het kost veel geld en heeft bijna geen impact.
THUMB
VIDEO Welkom in het kersttafereel van Jos en Melanie
Bron:GVA / wetenschap

(14-12-2018 16:40)


Het allermooiste kersttafereel, dat vind je in Borgerhout, in de Jules Van Beylenstraat. Al zo'n 40 jaar installeert Jos in december een hele kerstkermis achter zijn raam. Kinderen uit de buurt stoppen er vaak, om al die miniwinterpracht te bekijken. Volgens Jos, bijna 90, is het de laatste keer dat hij z'n kerstkermis opbouwt.
THUMB
Geknoei met bioritme maakt moderne mens ziek, waarschuwen wetenschappers
Bron:De Morgen / wetenschap

(14-12-2018 16:15)


De moderne mens knoeit te vaak met zijn bioritme en werkt zo ziektes in de hand, waarschuwen wetenschappers op basis van een studie die verschijnt in het vakblad PNAS.
THUMB
Onze reporters aan de Antwerpse stakingsposten: “Bij Coca-Cola spreken we van de rugziekte”
Bron:GVA / wetenschap

(14-12-2018 11:39)


Het was eerder op de week aangekondigd. De voedingsindustrie zou een van de sectoren worden waar het hard om hard zou worden, met heel wat stakingsbereidheid. Ook bij Coca-Cola in Wilrijk was dat het geval. Onze reporter ging poolshoogte nemen. Ook bij Retail Partners Coltuyt Group in Mechelen-Zuid, de koekjesfabrieken van Mondelez en Peeters IOW in Herentals - gespecialiseerd in industriële reiniging – gingen we kijken.
THUMB
200 Belgische wetenschappers moeten code alzheimer kraken
Bron:De Morgen / wetenschap

(14-12-2018 07:57)


Ondernemer Urbain Vandeurzen zet Mission Lucidity op, een ambitieus project om de ziekte van Alzheimer te laten ontrafelen door 200 Belgische wetenschappers. Dat schrijft De Tijd vrijdag.
THUMB
Doel 4 start twee dagen eerder op dan gepland
Bron:GVA / wetenschap

(13-12-2018 19:04)


Na de goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) om Doel 4 opnieuw op te starten, heeft Electrabel onmiddellijk de operaties voor heropstart gelanceerd. De unit wordt op donderdag 13 december ’s avonds aan het net gekoppeld, twee dagen eerder dan oorspronkelijk gepland.
THUMB
VIDEO Herstellingswerken Nationalestraat moeten gevaarlijke putten aanpakken
Bron:GVA / wetenschap

(13-12-2018 12:49)


Het district Antwerpen gaat binnenkort herstellingswerken uitvoeren in de Nationalestraat ter hoogte van KDG Hogeschool. Want de rijweg ligt er nogal erbarmelijk bij. En dat leidt tot pijnlijke valpartijen. Wanneer de werken zullen starten, is volgens districtsvoorzitter Paul Cordy nog niet duidelijk.
THUMB
Aantal rendieren gehalveerd in 20 jaar tijd
Bron:De Morgen / wetenschap

(13-12-2018 12:03)


Geen jingle bells maar alarmbellen in de noordelijke poolgebieden: de wereldwijde populatie van rendieren is de voorbije twintig jaar met meer dan de helft geslonken, mede door de klimaatopwarming. Zijn warmere winters dan niet beter voor grazende di
THUMB
Gele hesjes strijken derde keer neer in Brussel
Bron:GVA / wetenschap

(15-12-2018 08:17)


De gele hesjes komen zaterdag voor de derde keer naar Brussel. Na twee vorige betogingen waarbij het tot confrontaties kwam met de politie, is het maar de vraag of het de derde keer wel rustig kan verlopen. De politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene verwacht de nodige verkeershinder.
THUMB
Na VS erkent ook Australië West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël
Bron:GVA / wetenschap

(15-12-2018 06:11)


De Australische eerste minister Scott Morrison heeft zaterdag verklaard dat Australië West-Jeruzalem formeel erkent als de hoofdstad van Israël. Toch gaat Australië zijn ambassade nog niet onmiddellijk verhuizen uit Tel Aviv. De conservatieve premier, die pas in augustus aan de macht kwam nadat zijn meer gematigde voorganger Malcom Turnbull aan de kant was geschoven, volgt zo het voorbeeld van VS-president Donald Trump, die eerder al Jeruzalem erkende als Israëlische hoofdstad.
THUMB
Facebook slaat mea culpa voor nieuwe bug: privéfoto’s van 6,8 miljoen gebruikers gedeeld met externe
Bron:GVA / wetenschap

(14-12-2018 17:47)


Tussen 13 en 25 september zijn door een bug in de app van Facebook meer foto’s van 6,8 miljoen gebruikers gedeeld met apps van derden dan zou mogen. Dat heeft Facebook zelf toegegeven. Het ging onder meer om foto’s die gebruikers wel hadden geüpload naar het netwerk, maar (nog) niet gepubliceerd op de site.
THUMB
Premier Michel waarschuwt voor “politiek debat” over Schengenzone
Bron:GVA / wetenschap

(14-12-2018 16:17)


Premier Charles Michel heeft vrijdag op de Europese top in Brussel gewaarschuwd dat lidstaten die weigeren om solidair te zijn bij de hervorming van het Europese asielbeleid uiteindelijk een “politiek debat” zullen openen over het vrije verkeer binnen de Schengenzone.
THUMB
Schoolgaande dochter maakt vader minder seksistisch
Bron:De Morgen / wetenschap

(14-12-2018 13:24)


Vader zijn van een dochter op schoolgaande leeftijd maakt mannen minder seksistisch. Dat stelt een nieuwe Britse studie.
THUMB
Helft werknemers staakt bij Retail Partners Colruyt Group: “Als ze niet naar ons luisteren, moeten w
Bron:GVA / wetenschap

(14-12-2018 09:42)


In Mechelen wordt er vandaag gestaakt bij Retail Partners Colruyt Group. Daar kwam ongeveer de helft van de 430 arbeiders niet werken. “Zolang er niet naar ons geluisterd wordt, moeten wij ons manifesteren”, klinkt het bij de bonden.
THUMB
Drie jonge Antwerpse bedrijven geselecteerd voor coachingstraject van imec
Bron:GVA / wetenschap

(14-12-2018 02:00)


Drie jonge Antwerpse bedrijven zijn door het Leuvense onderzoekscentrum imec geselecteerd voor een coachingstraject. Die start-ups zijn bezig met hoe technologie ons kan helpen in het dagelijkse leven. Zo wil The Vault.House van Lierenaar Jori Clijmans bijvoorbeeld vervelende huishoudtaken digitaliseren.
THUMB
Deze invasieve soorten vormen het grootste gevaar voor Europa
Bron:De Morgen / wetenschap

(13-12-2018 13:12)


Wetenschappers hebben 66 invasieve plant- en diersoorten geïdentificeerd die nog niet gevestigd zijn in Europa, maar wel de grootste bedreiging vormen voor de Europese ecosystemen en biodiversiteit.
THUMB
DISCUSSIE. Mag de pakjesbezorger bij jou binnen komen?
Bron:GVA / wetenschap

(13-12-2018 12:45)


De sector van de online-verkoop beleeft hoogdagen, dus maken de pakjesbezorgers extra kilometers. Met verschillende technologieën wordt nu ook het ‘niet thuis’-probleem aangepakt. Vanop afstand de deur openmaken, via een app die verbonden is met je deurbel, is een mogelijke piste.
THUMB
Aan de poort bij Philips: “Zo’n ontslagronde, net voor de feestdagen? Da’s echt een koude douche”
Bron:GVA / wetenschap

(13-12-2018 11:41)


Bij Signify in Turnhout, het voormalige Philips Lightning, wordt gelaten gereageerd op het nieuws dat er weer jobs verdwijnen. Een sanering is er stilaan jaarlijkse gewoonte. Volgens ABVV’er Erwin Oris was het verdict dit jaar extra zwaar. “We zagen wel iets aankomen, maar dat zowat een kwart van het personeel verdwijnt, is een koude douche.
16 December 2018
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]