Wetenschap
Ouder >> 
THUMB
Hitte en het coronavirus? “Een geluk dat we de zon hier niet zo gewoon zijn”
Bron:GVA / wetenschap

(07-08-2020 18:44)


En toen was het plots hoogzomer. Het kwik steeg vrijdag al tot 35 graden. Maar wat doet dat met het coronavirus? Wordt het onschadelijk, of net gevaarlijker omdat we ons binnen verschuilen voor de hitte? “Het is een geluk dat we de zon hier niet zo gewoon zijn”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).
THUMB
Rijmenamse advocate en horeca-uitbaters trekken naar Raad van State tegen avondklok
Bron:GVA / wetenschap

(06-08-2020 20:21)


De Rijmenamse advocate Melissa Vande Reyde stapt samen met verschillende horeca-uitbaters naar de Raad van State uit protest tegen de avondklok in de provincie Antwerpen: “Dit is concurrentievervalsing. Bij horeca-uitbaters in Keerbergen (in Vlaams-Brabant, red.
THUMB
Coronacijfers in Antwerpen lijken te stagneren, maar dit zijn meteen de nieuwe hotspots
Bron:GVA / wetenschap

(04-08-2020 13:23)


De coronagrafieken beginnen er voor Antwerpen iets beter uit te zien. Zowel voor de randgemeenten als de stad zelf lijken de cijfers te stabiliseren. “Het is een hoopvol signaal”, klinkt het. Al duiken er meteen ook nieuwe broeihaarden op. “Dit zijn de plekken waar we nu moeten ingrijpen.
THUMB
Ondernemingsrechtbank spreekt faillissement FNG uit
Bron:GVA / wetenschap

(03-08-2020 11:46)


De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft 20 vennootschappen van de FNG-groep maandag failliet verklaard. Het gaat onder meer over de vennootschappen Brantano NV, CKS Retail Belgium, Fred & Ginger Retail Belgium, Van Hassels BV, Claudia Sträter Belgium NV en Market Retail Belgium.
THUMB
Vakbond: “FNG kan vanaf 1 augustus lonen niet meer betalen”
Bron:GVA / wetenschap

(01-08-2020 12:03)


Het personeel bij modegroep FNG ontvangt vanaf zaterdag geen loon meer. Dat zegt vakbond ACV Puls in een persbericht. Volgens CEO Paul Lembrechts gaat het om een probleem voor dit weekend, omdat de bankrekeningen geblokkeerd zijn en er pas maandag een curator zou worden aangesteld.
THUMB
Stad Antwerpen gaat inwoners zelf testen op corona: tot 4.000 testen per dag in testdorp op Spoor Oo
Bron:GVA / wetenschap

(30-07-2020 23:04)


De stad Antwerpen gaat vanaf volgende week op Spoor Oost, de locatie in Borgerhout waar normaal de Sinksenfoor plaatsvindt, mensen zonder symptomen testen op corona. Het gaat bijvoorbeeld over mensen die in contact zijn geweest met een coronapatiënt of die terugkomen van een reis naar een risicogebied.
THUMB
Nederlandse chauffeurs mogen in Antwerpse haven alleen uitstappen als het écht nodig is
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 19:45)


Vrachtwagenchauffeurs die van Nederland naar de Antwerpse haven of omgekeerd rijden, moeten in Nederland niet in quarantaine gaan. Dat heeft de Taskforce Haven van Antwerpen woensdagavond meegedeeld. Hetzelfde geldt voor de bemanning van schepen.
THUMB
Spontane staking in verschillende Brantano-winkels, faillissement niet uitgesloten
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 12:35)


In verschillende vestigingen van schoenenketen Brantano, onderdeel van de noodlijdende modegroep FNG, is woensdagochtend een spontane staking uitgebroken. Dat meldt de christelijke vakbond ACV Puls. De directie sluit een faillissement niet uit.
THUMB
“Tewerkstelling in horeca zal nog zakken”: een derde minder personeel vergeleken met januari
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 05:00)


Het was nog zo’n sterke start: in januari 2020 telde de horeca een derde meer personeel dan een jaar eerder, maar de coronalockdown zorgde voor een terugval tot maar liefst 62,8% in juni. Vast personeel krijgt de voorkeur en dat hebben de studenten en zeker flexi-jobbers gemerkt.
THUMB
Antwerpse bouwsector start weer op na verlof, “tenzij gouverneur voor verrassingen zorgt”
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 05:00)


Na een aantal extreme coronamaanden kon de bouwsector midden juli redelijk gerust op vakantie. Maar de heropflakkering en de bijhorende maatregelen zorgen voor ongerustheid in de aanloop naar de herstart maandag. Confederatie Bouw in Antwerpen krijgt alvast heel wat vragen.
THUMB
Eindelijk oplossing om giftig slib uit Antwerpse haven te verwijderen: “Waterkwaliteit in dokken zal
Bron:GVA / wetenschap

(07-08-2020 05:00)


Er is een oplossing voor de sterk vervuilde bodem in de Antwerpse dokken. Met TBT vervuild slib werd lang in Nederland gestort, maar Vlaamse bedrijven blokkeerden die export in de rechtbank. Nu is er een oplossing, in samenwerking met Vlaamse baggeraars en de Universiteit Antwerpen.
THUMB
Bouwvakker tijdens een hittegolf: “35 graden? Wij staan hele dag boven asfalt van 155 graden”
Bron:GVA / wetenschap

(06-08-2020 15:30)


Het lijkt wel alsof de zomer speciaal tot na het bouwverlof gewacht heeft om in al zijn kracht op dit stukje van de wereld los te branden. In Antwerpen, stad in de steigers, waar je deze dagen geen honderd meter kunt stappen zonder een werf te kruisen, zullen de bouwvakkers het geweten hebben.
THUMB
Je winkelkar ontsmetten: waarom dit volgens onderzoekers complete onzin is, maar Steven Van Gucht to
Bron:GVA / wetenschap

(03-08-2020 14:47)


Sinds de coronacrisis uitbrak in maart zijn we collectief in een kramp geschoten. Nooit werd er zoveel ontsmettingsalcohol gebruikt als in de laatste maanden. Van de deurklinken tot de winkelkarretjes, alles moest gereinigd worden. Complete onzin, stelt onderzoeker Emanuel Goldman.
THUMB
Honden hebben ingebouwd kompas: magnetisch veld toont de weg
Bron:GVA / wetenschap

(02-08-2020 05:00)


Honden hebben niet alleen een onnavolgbaar reukvermogen om hun weg te vinden, ze blijken nog een troefkaart achter de hand te houden: ze kunnen zich oriënteren op het aardmagnetisch veld.
THUMB
Wouter Torfs (62) over corona, zijn opvolging en de solden: “Als een koppel niet meer samen mag wink
Bron:GVA / wetenschap

(01-08-2020 05:00)


Dit weekend gaan de solden van start. Schoenen Torfs doet volop mee, al vindt topman Wouter Torfs (62) dat de koopjesperiode een maand te laat komt. Ook de oproep van provinciegouverneur Cathy Berx en viroloog Marc Van Ranst om Antwerpen te mijden, valt niet in goede aarde.
THUMB
FNG, moederbedrijf van Brantano, vraagt faillissement aan
Bron:GVA / wetenschap

(30-07-2020 10:19)


FNG vraagt het faillissement aan. Het moederbedrijf van onder meer Brantano vindt geen nieuwe investeerders, de reddingspoging van voormalig topman Dieter Penninckx komt te laat. Dat maakt het bedrijf uit Mechelen bekend op een bijzondere ondernemingsraad.
THUMB
Jaarrekening lekt per ongeluk uit: spontane staking bij Brantano
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 17:13)


In een aantal vestigingen van schoenenketen Brantano, onderdeel van de noodlijdende modegroep FNG, brak woensdagochtend een spontane staking uit. Een jaarrekening bedoeld voor de directie belandde per abuis bij alle werknemers en dat zorgde voor paniek.
THUMB
Gemiddeld aantal besmettingen klimt verder omhoog naar 328
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 06:24)


Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in ons land is opnieuw toegenomen, naar gemiddeld 327,7 per dag tussen 19 en 25 juli. Dat blijkt woensdagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 70% in vergelijking met de vorige week.
THUMB
Belastingvrij forfait van 129 euro mogelijk voor thuiswerkers
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 05:00)


De fiscus bevestigt dat werkgevers aan hun thuiswerkers een belastingvrije kostenvergoeding mogen uitkeren van 129,48 euro per maand.
THUMB
Coronawerkgroep bekijkt eventuele extra maatregelen in Antwerpse haven
Bron:GVA / wetenschap

(29-07-2020 05:00)


De Antwerpse haven roept haar ‘taskforce Covid-19’ woensdag opnieuw samen nu er in de provincie strengere maatregelen worden genomen. Nadien zullen mogelijk bepaalde maatregelen worden gecommuniceerd.
8 Augustus 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]