Technologie
Ouder >> 
THUMB
Gentherapie geeft labmuis extra spierballen
Bron:De Morgen / technologie

(26-05-2020 15:39)


Een injectie die muizenlichamen twee keer zo sterk maakt is mogelijk ook interessant voor toekomstige patiënten, aldus Amerikaanse onderzoekers in een nieuwe studie.
THUMB
België mikt op corona-app tegen begin juli
Bron:De Morgen / technologie

(26-05-2020 06:48)


Tegen het begin van de zomervakantie wil ons land dan toch een corona-traceerapp uitrollen, die kan helpen bij het nagaan van de contacten van een coronapatiënt.
THUMB
Astronomen ontdekken ‘onmogelijk’ sterrenstelsel van 12,5 miljard jaar oud
Bron:De Morgen / technologie

(25-05-2020 08:33)


Dankzij radiogolven uit de diepe kosmos zijn astronomen op een Melkweg-achtig sterrenstelsel gestuit dat zo’n anderhalf miljard jaar na de oerknal ontstond. Dat is veel eerder dan mogelijk zou moeten zijn.
THUMB
De patiënt moet ook naar het ziekenhuis dúrven gaan, ‘want corona is een blijver’
Bron:De Morgen / technologie

(25-05-2020 05:46)


Er is door de Covid-19-crisis een enorme zorgachterstand ontstaan, zo leert een bevraging van koepel Zorgnet-Icuro. Maar welke impact hebben de uitgestelde ingrepen, consultaties en onderzoeken nu precies? Experts over de gevolgen voor ziekenhuizen, zorgpersoneel en patiënten.
THUMB
Waarom zijn veel kersverse moeders zo vergeetachtig?
Bron:De Morgen / technologie

(24-05-2020 11:00)


Vroeger scoorde je op elke quiz, maar zodra je moeder bent, lijk je plots het geheugen van een goudvis te hebben. Is er zoiets als zwangerschapsvergeetachtigheid en zo ja, wat valt er in godsnaam aan te doen?
THUMB
Zijn we voor de eerste keer op weg naar code rood? ‘Drinkwater is een luxeproduct’
Bron:De Morgen / technologie

(23-05-2020 18:08)


Het heeft nu al maanden nauwelijks geregend en net als de voorbije twee jaar geldt code oranje, wat betekent dat we omzichtig moeten omspringen met drinkwater. Code rood is nog nooit afgekondigd, maar de Vlaamse droogtecommissie komt binnenkort samen om voor het eerst te overlopen welke drastische keuzes er dan moeten worden gemaakt.
THUMB
NASA wil maanwater als brandstof gebruiken
Bron:De Morgen / technologie

(22-05-2020 21:00)


Door water te splitsen in waterstof en zuurstof kun je raketbrandstof maken. NASA wil daarom het water op de maan gebruiken zodat ze bij een bezoek aan de maan geen brandstof voor de terugweg mee hoeven te nemen. Dat schrijft het wetenschappelijke tijdschrift MIT Technology review.
THUMB
In de race naar het vaccin duikt een cruciaal probleem op
Bron:De Morgen / technologie

(21-05-2020 06:00)


Over het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2 is de wetenschap razendsnel veel te weten gekomen. Toch blijven er nog raadsels en onzekerheden. In de race naar het vaccin duikt bijvoorbeeld al een cruciaal probleem op: we weten nog (altijd) niet hoe de immuniteit precies werkt.
THUMB
Wereldwijd scherpe daling CO2-uitstoot, emissie op niveau van 2006
Bron:De Morgen / technologie

(20-05-2020 06:00)


De coronapandemie heeft geleid tot flink minder CO2-uitstoot. De emissie ligt momenteel op het niveau van 2006. ‘Je krijgt het gevoel dat we dit soort ellende moeten meemaken om de doelstellingen van Parijs te halen.’
THUMB
FBI kraakt zelf iPhone van schutter en is woedend op Apple
Bron:De Morgen / technologie

(19-05-2020 15:20)


Het is de FBI gelukt om de vergrendelde iPhones open te breken van de man die drie Amerikaanse militairen doodschoot. De FBI wilde dit doen om bewijs te verzamelen, maar fabrikant Apple weigerde hierbij hulp.
THUMB
Antilichamen bij 8,4 procent van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen
Bron:De Morgen / technologie

(26-05-2020 11:00)


Van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen had begin mei 8,4 procent antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).
THUMB
Erika Vlieghe: ‘Vervroegde verkiezingen kunnen praktisch georganiseerd worden’
Bron:De Morgen / technologie

(25-05-2020 10:43)


Het is technisch mogelijk verkiezingen te organiseren in deze coronatijden. Dat zegt professor Erika Vlieghe, de voorzitter van de GEES-expertengroep, op de website van Knack.
THUMB
Waarom ook u de coronaregels overboord gooit
Bron:De Morgen / technologie

(25-05-2020 05:56)


Zonet nog waren straten leeg en sprongen we weg voor passanten die te dichtbij kwamen. Vandaag ligt het dagelijks aantal nieuwe besmettingen niet veel lager dan op 17 maart, maar stromen parken en winkels vol. Zijn we te optimistisch?
THUMB
Expert hondsdolheid: ‘Katje Lee heeft geen rabiës’
Bron:De Morgen / technologie

(24-05-2020 19:55)


De veelbesproken zaak rond katje Lee, die vanuit Peru naar ons land werd meegenomen door Selena Ali (23), heeft steun gekregen van Bernard Brochier, voormalig afdelingshoofd hondsdolheid bij het Belgisch wetenschappelijk instituut Sciensano. Ook de risico-analyses van praktijkdierenartsen Ellie De Grauwe en Yvan Beck wijzen uit dat quarantaine volstaat.
THUMB
Thailand test coronavaccin op apen na succes bij muizen
Bron:De Morgen / technologie

(23-05-2020 18:44)


Thaise wetenschappers zijn begonnen met het testen van een coronavaccin op apen na succesvolle proeven met muizen. Dat heeft de minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie vandaag bekendgemaakt.
THUMB
Trump zal lancering eerste bemande vlucht van SpaceX bijwonen
Bron:De Morgen / technologie

(23-05-2020 17:59)


De Amerikaanse president trekt volgende week naar Florida om de lancering van een raket van SpaceX met twee Amerikaanse astronauten persoonlijk bij te wonen. Dat heeft het Witte Huis zaterdag meegedeeld. Het gaat om de eerste bemande ruimtevlucht vanuit de Verenigde Staten sinds 2011.
THUMB
Dirk Draulans: ‘Als we weer zo’n zomer krijgen als vorig jaar, zitten we in de shit’
Bron:De Morgen / technologie

(21-05-2020 19:35)


Sinds woensdag gelden er in de vijf Vlaamse provincies maatregelen om water te sparen. Het oppompverbod komt daarmee historisch vroeg. Om mensen met de neus op de feiten te drukken, zou er beter een paar weken geen water meer uit de kraan komen, zegt Dirk Draulans, die als bioloog erg begaan is met de problematiek.
THUMB
Ontbossing in Amazonegebied verdubbeld
Bron:De Morgen / technologie

(20-05-2020 14:06)


De vernietiging van het Braziliaanse Amazonegebied neemt tijdens de coronacrisis dramatisch toe. Op basis van satellietbeelden stelde het Braziliaanse ruimtevaartbureau Inpe voorlopig vast dat 1.200 vierkante km bos in het Regenwoud is verdwenen. Dat is 55 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
THUMB
Oxfords ‘apenvaccin’ stelt teleur, spotlight zwaait naar Amerikaans bedrijf Moderna
Bron:De Morgen / technologie

(19-05-2020 21:02)


Een bejubeld kandidaat-vaccin tegen corona uit Oxford blijkt bij nader inzien toch niet zo goed te werken. Het vaccin gaat de verspreiding van het virus niet tegen.
THUMB
Nieuwe bijensoort ontdekt in België: de tweecellige zandbij
Bron:De Morgen / technologie

(19-05-2020 14:08)


Er is een nieuwe bijensoort ontdekt in ons land. Op tien dagen tijd werd de tweecellige zandbij op twee verschillende locaties in de provincie Namen waargenomen. Dat meldt Natuurpunt. Het is de eerste keer dat de bijensoort gezien wordt in ons land. Normaal leeft de tweecellige zandbij enkel in Zuid-Europa.
27 Mei 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]