Technologie
Ouder >> 
THUMB
Hoe je het ook draait: we zijn al 40 jaar verslaafd aan de kubus van Rubik
Bron:De Morgen / technologie

(26-09-2020 18:00)


Aanvankelijk was er twijfel. Zou die rare Hongaarse kubus wel aanslaan in het verwende Westen? De puzzel was te moeilijk, er kwam geen geluid uit, het ding bewoog niet. Maar toen startte opeens de zegetocht. Wij blikken in Boedapest terug met uitvinder-multimiljonair Ernő Rubik (76).
THUMB
Het licht rond het beroemde zwarte gat blijkt te dansen en deinen
Bron:De Morgen / technologie

(24-09-2020 20:31)


Het beeld nestelde zich vorig jaar direct in het publieke bewustzijn: de eerste foto van een zwart gat, een voorwerp zo zwaar dat zelfs het licht niet aan zijn zwaartekracht kan ontsnappen. Nieuw onderzoek laat zien dat het licht rond het kosmisch zwaargewicht een beetje wiebelt.
THUMB
Google laat aantal coronabesmettingen per gebied zien in Maps
Bron:De Morgen / technologie

(24-09-2020 17:49)


Google voegt een nieuwe laag in Google Maps toe die informatie biedt over het aantal covid-19-gevallen in een bepaald gebied. Via een knop in de rechterbovenhoek van de populaire navigatieapp is deze ‘covid-19 info’ te vinden.
THUMB
Asteroïde zoeft ons donderdag rakelings voorbij
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 21:19)


Een in 2018 ontdekte asteroïde zal ons donderdag rakelings voorbijscheren, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartureau NASA bekendgemaakt. Het ding vormt geen gevaar.
THUMB
Johnson & Johnson begint test coronavaccin op 60.000 mensen
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 17:28)


De Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin op 60.000 proefpersonen in onder meer de Verenigde Staten. Het vaccin wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen.
THUMB
Medische primeur in UZ Gent: epilepsiepatiënt krijgt onderhuidse neurostimulator ingeplant
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 12:00)


Tom Heyvaert (41) moet zowat de enige Belg zijn die zich gelukkig prijst omdat hij afgelopen half jaar net meer dan ooit buiten kon komen. Voordien had hij zoveel epilepsieaanvallen, dat hij amper uit huis durfde. Net voor de lockdown kreeg hij in het UZ Gent een onderhuidse neurostimulator.
THUMB
ISS voert manoeuvre uit om ruimteafval te ontwijken
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 07:25)


Het Internationaal Ruimtevaartstation ISS heeft gisteravond uit voorzorg een manoeuvre uitgevoerd om een onbekend stuk ruimteafval te ontwijken dat in de buurt van het station zou passeren. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
THUMB
Paleontologen ontdekken 18 miljoen jaar oude potvis met puntige snuit
Bron:De Morgen / technologie

(22-09-2020 14:45)


De potvissen die vandaag in de wateren op onze planeet leven hebben een stompe snuit waarmee ze zich ‘zuigvoeden’, maar een internationaal team van paleontologen heeft in Peru een 18 miljoen jaar oude potvis met een puntige snuit opgegraven. Het gaat om een van de oudste potvissen die ooit beschreven werd.
THUMB
Grote Coronastudie: ‘Ruime meerderheid wil corona-app gebruiken’
Bron:De Morgen / technologie

(22-09-2020 12:15)


Twee op drie Belgen zeggen de corona-app te zullen gebruiken als die veilig is en de privacy respecteert. Dat blijkt uit resultaten van de Grote Coronastudie van de UAntwerpen.
THUMB
Nieuwe snelweg bedreigt gebied waar al dertig oude sarcofagen werden gevonden
Bron:De Morgen / technologie

(22-09-2020 10:03)


Archeologen hebben bijna dertig 2.500 jaar oude sarcofagen ontdekt in de omgeving van de Egyptische hoofdstad Caïro. Een spectaculaire ontdekking, maar met een wat wrange bijsmaak, omdat het gebied van de vondst bedreigd wordt door de aanleg van een snelweg.
THUMB
Coronavirus veroorzaakt chaos in de hersenen
Bron:De Morgen / technologie

(26-09-2020 15:30)


Corona blijkt hard toe te slaan in het brein. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers tot hun verbazing. Dat kan verklaren waarom patiënten hun smaak en reuk verliezen en ‘vergeten’ te ademen – maar ook waarom sommige patiënten langdurig last houden van concentratiestoornissen, hartkloppingen en geheugenverlies.
THUMB
Hoe jonge gezonde mensen zwaar ziek kunnen worden door corona: ‘Genetisch defect of foute antilicham
Bron:De Morgen / technologie

(24-09-2020 20:17)


Waarom belanden ook jonge mensen op intensieve zorg met corona? Een baanbrekend internationaal onderzoek, waar Belgische ziekenhuizen aan hebben meegewerkt, toont dat de verklaring bij het immuunsysteem of bij een genetisch defect kan liggen.
THUMB
Pierre Van Damme: ‘Vijf nauwe contacten per persoon is een cadeau geven aan het virus’
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 21:20)


Epidemioloog Pierre Van Damme (UA) ziet verbeteringen maar vooral ook ‘gemiste kansen’ in de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Hij heeft vooral vragen bij het referentiecijfer van vijf nauwe contacten per persoon.
THUMB
Brand in de Innovation: ‘Jammer dat complottheorie het haalt op hoe het echt gegaan is’
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 19:37)


‘Geen ramp, wel een aanslag’, zei regisseur Jan Verheyen in De ideale wereld over de catastrofale brand in het Brusselse warenhuis Innovation op 22 mei 1967, waar hij een film over maakt. Doctorandus Siegfried Evens, die er een thesis over schreef, betreurt dat een oude complottheorie nieuw leven wordt ingeblazen.
THUMB
Onderzoek toont aan dat planten locaties onthullen van dode lichamen in bossen
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 13:22)


Planten gebruiken om lijken op te sporen, het klinkt als het plot van een vergezochte CSI-aflevering, maar onderzoekers denken dat dit een succesvolle zoekstrategie kan zijn om vermiste lichamen te vinden.
THUMB
Viroloog Peter Piot: ‘Groepsimmuniteit is de oplossing, maar dat is niet aanvaardbaar’
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 09:05)


Volgens de gerenommeerde Belgische viroloog Peter Piot is groepsimmuniteit niet de juiste strategie tegen het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant La Libre Belgique. “In principe is het de oplossing”, klinkt het. “De geschiedenis bewijst het.
THUMB
Google zoekt nu ook jobs: ‘Dit is een gamechanger’
Bron:De Morgen / technologie

(23-09-2020 06:00)


Google introduceert een nieuwe zoekfunctie in Google Zoeken. Daarmee kunnen gebruikers die op zoek zijn naar vacatures direct in de zoekresultaten verwezen worden naar jobs die aansluiten bij hun zoekopdracht.
THUMB
‘De cijfers stijgen niet meer. Maar dat komt zeker niet door groepsimmuniteit’: Vlaamse epidemiologe
Bron:De Morgen / technologie

(22-09-2020 13:00)


Terwijl bij ons het aantal besmettingen blijft stijgen, lijkt de toestand in Zweden onder controle: er komen dagelijks rond de 200 gevallen bij, en dat is al enkele weken zo. De coronacrisis in Zweden ‘is misschien voorbij’, zegt de Deense professor biocomplexiteit Kim Sneppen.
THUMB
De burger is bubbelmoe, maar er zitten spannende dagen aan te komen
Bron:De Morgen / technologie

(22-09-2020 11:00)


Morgen staat er voor het eerst sinds lang weer een Nationale Veiligheidsraad op het programma. In de aanloop daar naartoe wordt er forser dan ooit gebakkeleid onder experten. Over de betekenis van een stijgend aantal besmettingen. En vooral, van een stijgend aantal ziekenhuisopnames.
THUMB
Blauwalg oorzaak van mysterieuze olifantensterfte in Botswana
Bron:De Morgen / technologie

(22-09-2020 09:51)


Het mysterie van de massale olifantensterfte in Botswana is opgelost. Zeker 330 olifanten zijn dit jaar omgekomen door blauwalg, zo maakten de autoriteiten van het land bekend.
27 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]