THUMB
Elon Musk niet schuldig aan laster na ‘pedo-guy’-uitspraak
Bron:De Morgen / technologie

(07-12-2019 08:17)


Tesla-topman Elon Musk heeft de lasterzaak tegen hem over een Twitterbericht gewonnen. De achtkoppige jury van de rechtbank in Los Angeles sprak hem vrij. Hij maakte een man op Twitter uit voor ‘pedo-guy’.
THUMB
Medicijn vertraagt achteruitgang door alzheimer
Bron:De Morgen / technologie

(06-12-2019 07:43)


Voor het eerst meldt een farmaceut dat er een middel is dat ingrijpt op de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Maar zijn de resultaten zo bemoedigend als gehoopt?
THUMB
Italiaanse Vijfsterrenbeweging beschuldigd van datadiefstal via Facebook-app
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 19:44)


De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft clandestiene middelen gebruikt, gelijkaardig aan die van Cambridge Analytica, om massaal data te verzamelen van potentiële kiezers bij de verkiezingen in 2013 en 2014.
THUMB
Stamcelonderzoek van Leuvense prof ligt onder vuur
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 16:46)


Het stamcelonderzoek van Catherine Verfaillie, professor aan de KU Leuven, ligt onder vuur. Wetenschapsmagazine Eos meldt dat een Nederlandse experte onregelmatigheden heeft aangetroffen in diverse papers van Verfaillie. Rector Luc Sels heeft de opdracht gegeven om mogelijke inbreuken op de wetenschappelijke integriteit van de universiteit te onderzoeken.
THUMB
Steeds minder dikkedarmkankers door Vlaams bevolkingsonderzoek naar kanker
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 13:17)


De bevolkingsonderzoeken naar kanker in Vlaanderen werpen hun vruchten af. Zo ligt het aantal gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen voor het eerst lager dan voor de start van het bevolkingsonderzoek in 2013. Ook komen er minder vergevorderde borstkankers voor bij vrouwen die zich regelmatig laten screenen in vergelijking met vrouwen die nooit deelnemen.
THUMB
Menselijk ‘puppygen’ ontdekt: zachte gelaatstrekken moeten sociaal gedrag bevorderen
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 21:19)


Die grote ogen, de ronde schedel, de brede mond en relatief kleine neus: u lijkt wel een baby. Voor het eerst hebben wetenschappers tastbaar bewijs voor de theorie dat onze zachte gelaatstrekken zijn ontstaan om ons er snoeziger te laten uitzien, zodat we socialer op elkaar reageren.
THUMB
‘Europese Green Deal zet druk op Vlaamse ambities’
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 16:00)


De CO2-uitstoot breekt records en zelfs ‘groene voortrekker’ Europa haalt nauwelijks de eigen milieudoelen. Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, klinkt ongerust en hoopvol tegelijk. ‘Wat je tot voor kort alleen van ngo’s en wetenschappers hoorde, zijn nu Europese beleidsprioriteiten.
THUMB
Google-oprichters doen stap terug bij moederbedrijf Alphabet
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 11:15)


Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van Google, doen een stap terug bij moederbedrijf Alphabet. Ze blijven wel aan als grootaandeelhouder en bestuurslid. Sundar Pichai, de directeur van Google, wordt ook directeur bij Alphabet. Dat melden Page en Brin in een gezamenlijke verklaring.
THUMB
Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz: ‘De klimaatcrisis is onze Derde Wereldoorlog’
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 10:00)


Joseph Stiglitz (76) wordt weleens ‘de rockster van de economie’ genoemd. Wereldwijd lopen de zalen vol als de Nobelprijswinnaar die aan de Columbia University in New York doceert zijn progressieve kijk op de economie komt verklaren. Maar zoals hij hier voor ons zit in het Brusselse Passa Porta, nog gauw even een dossier doornemend, lijkt hij toch meer op de eenmansdenktank die hij is.
THUMB
‘Tien jaar om het tij te keren’: hoe Europa zijn eigen milieubeleid verknoeide
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 06:40)


Ondanks het strafste milieubeleid ter wereld is het Europese milieu er vandaag slechter aan toe dan vijf jaar geleden en haalt de EU nauwelijks haar milieudoelen. ‘Het verlies aan natuurlijk kapitaal is alarmerend. We hebben tien jaar om het tij te keren’, stelt het Europees Milieu Agentschap (EMA).
THUMB
De CO₂-zuigers komen eraan. Kunnen die de planeet helpen af­koelen?
Bron:De Morgen / technologie

(06-12-2019 16:40)


De gedachte is bijna kinderlijk eenvoudig: zuig de CO2 gewoon weer de vervuilde lucht uit. Diverse bedrijven werken eraan. Kan dit het klimaatprobleem helpen oplossen?
THUMB
‘Schokkende bevinding’: trekvogels steeds kleiner door opwarming aarde
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 19:48)


Vogels in Amerika worden kleiner door de opwarming van de aarde. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers die gegevens hebben geanalyseerd van tienduizenden vogels die zich de afgelopen veertig jaar te pletter vlogen tegen gebouwen. Ze publiceerden hun bevindingen in Ecology Letters.
THUMB
Plannen aanboren nieuwe fossiele energiebronnen maken Klimaatakkoord Parijs onmogelijk
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 17:29)


De plannen van olie- en gasbedrijven voor het aanboren van nieuwe fossiele energiebronnen maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs te halen. De bedrijven hebben aangekondigd 1.400 miljard dollar te investeren tot 2024. Dat stellen zeventien milieuorganisaties.
THUMB
Frank De Winne: ‘We moeten onze wereldleiders eens zes maanden in een ruimtestation opsluiten’
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 16:00)


Het is exact tien jaar geleden dat hij nog eens door de ruimte zweefde, maar ook op onze bescheiden aardkloot blijft Frank De Winne (58) een hoogvlieger. De immer sympathieke ingenieur leidt in Keulen toekomstige astronauten op en hoopt binnenkort de eerste Europeaan sinds Kuifje op de maan te zetten.
THUMB
Belgische prof waarschuwt voor schimmige DNA-research van China
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 06:00)


In wetenschapstijdschrift Nature waarschuwt bio-informaticus Yves Moreau (KU Leuven) voor onderzoek naar DNA-profilering. Voor het onderzoek naar die technologie blijkt dat er in China vaak DNA is verzameld bij onderdrukte minderheidsgroepen zoals de Oeigoeren.
THUMB
‘Sonde die de zon aanraakt’ onthult eerste geheimen van onze moederster
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 19:51)


Het ruimteschip dat NASA in 2018 richting de zon vuurde, heeft zijn eerste wetenschappelijke vruchten afgeworpen. De sonde moet onder meer onthullen of de zon zich op termijn niet zal ontpoppen tot kosmisch gevaar voor onze technologische samenlevingen.
THUMB
‘Het afweersysteem van een baby lacht ons vierkant uit’: uw vragen over vaccinatie beantwoord
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 11:56)


Steeds meer Vlamingen twijfelen over het nut van vaccins, zo blijkt uit onderzoek van De Morgen. Waarom is vaccinatie zo belangrijk? Zijn alle vaccins echt helemaal veilig? Professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen, beantwoordt uw vragen.
THUMB
Vaccins verplichten niet per se een sluitende oplossing: ‘Vals gevoel van veiligheid’
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 11:00)


In onze buurlanden gaan steeds meer stemmen op om vaccins verplicht te maken. En ook hier overwegen politici om de verplichting uit te breiden. Maar is dit de beste manier om ons tegen mazelen, rode hond of polio te beschermen?
THUMB
Een kwart van de stranden ter wereld wordt smaller door erosie
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 10:00)


Een kwart van de stranden in de wereld kalft langzaam af, blijkt uit Delfts promotieonderzoek. De overige stranden zijn redelijk stabiel of groeien juist aan.
THUMB
Alarmerend rapport: ‘Europa wordt geconfronteerd met milieuproblemen van ongekende omvang’
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 06:00)


Europa moet binnen de tien jaar diepgaand vergroenen wil het steeds grotere schade door milieuvervuiling en broeikasgasuitstoot ontlopen. Dat besluit de grootste analyse van het Europese milieu ooit. De EU haalt haar eigen doelen nauwelijks. ‘Het verlies aan natuurlijk kapitaal is alarmerend.
11 December 2019
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]