Technologie
Ouder >> 
THUMB
Europa bouwt ruimtestofzuiger die grote afvalhoop rond de aarde moet terugdringen
Bron:De Morgen / technologie

(09-12-2019 13:29)


Europa wil een speciaal vaartuig bouwen dat satellieten gaat opruimen. Dit moet de hoeveelheid ruimteafval in een baan rond de aarde terugdringen. Zulke ‘ruimtestofzuigers’ bestaan momenteel nog niet.
THUMB
Wetenschappers trekken aan alarmbel: ‘Zeker 2000 koala’s dood door bosbranden’
Bron:De Morgen / technologie

(09-12-2019 10:23)


Bij de zware bosbranden die sinds oktober Australië teisteren zijn tot nu toe zeker tweeduizend koalaberen om het leven gekomen. Dat hebben wetenschappers aan de Australische regering gerapporteerd.
THUMB
Geoloog Manuel Sintubin over het klimaatdebat: ‘Stop met mensen een depressie aan te praten’
Bron:De Morgen / technologie

(08-12-2019 18:42)


Terwijl de hele wereld vergadert in Madrid en de Vlaamse regering een beetje sukkelt met haar klimaatplan, legt geoloog Manuel Sintubin (54) nog eens uit hoe de kaarten liggen. En vooral: hoe het klimaatdebat dringend een positieve draai moet krijgen.
THUMB
Wetenschappers bezorgd op klimaattop Madrid: ‘Zuurstof in zee neemt af’
Bron:De Morgen / technologie

(07-12-2019 16:36)


Het zuurstofgehalte in de zeeën op de wereld loopt zeer snel terug, en dat bedreigt diverse vissoorten. Daarvoor waarschuwt een groep deskundigen in een rapport dat vandaag op de klimaattop in Madrid is gepresenteerd.
THUMB
Elon Musk niet schuldig aan laster na ‘pedo-guy’-uitspraak
Bron:De Morgen / technologie

(07-12-2019 08:17)


Tesla-topman Elon Musk heeft de lasterzaak tegen hem over een Twitterbericht gewonnen. De achtkoppige jury van de rechtbank in Los Angeles sprak hem vrij. Hij maakte een man op Twitter uit voor ‘pedo-guy’.
THUMB
Medicijn vertraagt achteruitgang door alzheimer
Bron:De Morgen / technologie

(06-12-2019 07:43)


Voor het eerst meldt een farmaceut dat er een middel is dat ingrijpt op de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Maar zijn de resultaten zo bemoedigend als gehoopt?
THUMB
Italiaanse Vijfsterrenbeweging beschuldigd van datadiefstal via Facebook-app
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 19:44)


De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft clandestiene middelen gebruikt, gelijkaardig aan die van Cambridge Analytica, om massaal data te verzamelen van potentiële kiezers bij de verkiezingen in 2013 en 2014.
THUMB
Stamcelonderzoek van Leuvense prof ligt onder vuur
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 16:46)


Het stamcelonderzoek van Catherine Verfaillie, professor aan de KU Leuven, ligt onder vuur. Wetenschapsmagazine Eos meldt dat een Nederlandse experte onregelmatigheden heeft aangetroffen in diverse papers van Verfaillie. Rector Luc Sels heeft de opdracht gegeven om mogelijke inbreuken op de wetenschappelijke integriteit van de universiteit te onderzoeken.
THUMB
Steeds minder dikkedarmkankers door Vlaams bevolkingsonderzoek naar kanker
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 13:17)


De bevolkingsonderzoeken naar kanker in Vlaanderen werpen hun vruchten af. Zo ligt het aantal gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen voor het eerst lager dan voor de start van het bevolkingsonderzoek in 2013. Ook komen er minder vergevorderde borstkankers voor bij vrouwen die zich regelmatig laten screenen in vergelijking met vrouwen die nooit deelnemen.
THUMB
Menselijk ‘puppygen’ ontdekt: zachte gelaatstrekken moeten sociaal gedrag bevorderen
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 21:19)


Die grote ogen, de ronde schedel, de brede mond en relatief kleine neus: u lijkt wel een baby. Voor het eerst hebben wetenschappers tastbaar bewijs voor de theorie dat onze zachte gelaatstrekken zijn ontstaan om ons er snoeziger te laten uitzien, zodat we socialer op elkaar reageren.
THUMB
Telenet beveiligt modems tegen hackers, maar alleen voor klanten die extra betalen
Bron:De Morgen / technologie

(09-12-2019 11:04)


Telenet zal voortaan beveiligingssoftware op de Telenet-modem zetten om slimme toestellen in huis te beschermen tegen hackers. Daarvoor moeten klanten wel extra betalen. Het nieuwe beveiligingspakket kost 4,99 euro per maand.
THUMB
Klimaatmodellen blijken al vijftig jaar goed te zitten
Bron:De Morgen / technologie

(09-12-2019 08:10)


De computermodellen waarmee wetenschappers de opwarming van de aarde voorspellen, zijn accuraat. Klimaatsceptici zetten vaak vraagtekens bij deze modellen.
THUMB
Kan een katten­allergie afnemen door veelvuldig contact met katten?
Bron:De Morgen / technologie

(08-12-2019 11:00)


Dat zul je altijd zien: heb je eindelijk de ware Jacob gevonden, blijkt hij allergisch voor je kat. En die gaat dus echt niet de deur uit. Maar zou zijn allergie minder kun­nen worden, als hij maar lang genoeg wordt blootgesteld aan het dier?
THUMB
Nooit eerder kwamen we zo dicht bij de zon: NASA geeft unieke beelden vrij
Bron:De Morgen / technologie

(07-12-2019 14:06)


Er vanop de aarde naar kijken is absoluut geen goed idee, maar dankzij NASA kunnen we vandaag toch een unieke blik werpen op onze zon. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft nieuwe beelden van onze grootste ster vrijgegeven, en niet zomaar de eerste de beste: nooit eerder kwam een onbemand ruimtetuig zo dicht bij de zon.
THUMB
De CO₂-zuigers komen eraan. Kunnen die de planeet helpen af­koelen?
Bron:De Morgen / technologie

(06-12-2019 16:40)


De gedachte is bijna kinderlijk eenvoudig: zuig de CO2 gewoon weer de vervuilde lucht uit. Diverse bedrijven werken eraan. Kan dit het klimaatprobleem helpen oplossen?
THUMB
‘Schokkende bevinding’: trekvogels steeds kleiner door opwarming aarde
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 19:48)


Vogels in Amerika worden kleiner door de opwarming van de aarde. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers die gegevens hebben geanalyseerd van tienduizenden vogels die zich de afgelopen veertig jaar te pletter vlogen tegen gebouwen. Ze publiceerden hun bevindingen in Ecology Letters.
THUMB
Plannen aanboren nieuwe fossiele energiebronnen maken Klimaatakkoord Parijs onmogelijk
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 17:29)


De plannen van olie- en gasbedrijven voor het aanboren van nieuwe fossiele energiebronnen maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs te halen. De bedrijven hebben aangekondigd 1.400 miljard dollar te investeren tot 2024. Dat stellen zeventien milieuorganisaties.
THUMB
Frank De Winne: ‘We moeten onze wereldleiders eens zes maanden in een ruimtestation opsluiten’
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 16:00)


Het is exact tien jaar geleden dat hij nog eens door de ruimte zweefde, maar ook op onze bescheiden aardkloot blijft Frank De Winne (58) een hoogvlieger. De immer sympathieke ingenieur leidt in Keulen toekomstige astronauten op en hoopt binnenkort de eerste Europeaan sinds Kuifje op de maan te zetten.
THUMB
Belgische prof waarschuwt voor schimmige DNA-research van China
Bron:De Morgen / technologie

(05-12-2019 06:00)


In wetenschapstijdschrift Nature waarschuwt bio-informaticus Yves Moreau (KU Leuven) voor onderzoek naar DNA-profilering. Voor het onderzoek naar die technologie blijkt dat er in China vaak DNA is verzameld bij onderdrukte minderheidsgroepen zoals de Oeigoeren.
THUMB
‘Sonde die de zon aanraakt’ onthult eerste geheimen van onze moederster
Bron:De Morgen / technologie

(04-12-2019 19:51)


Het ruimteschip dat NASA in 2018 richting de zon vuurde, heeft zijn eerste wetenschappelijke vruchten afgeworpen. De sonde moet onder meer onthullen of de zon zich op termijn niet zal ontpoppen tot kosmisch gevaar voor onze technologische samenlevingen.
9 December 2019
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]