thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Sport
Gepubliceerd: Maandag 3 Maart 2014 om 14:00

‘Blade Runner’, zo genoemd naar zijn sportprotheses, riskeert minstens 25 jaar cel als hij schuldig wordt bevonden aan moord. De openbare aanklager beweert dat Pistorius al enige tijd ruzie had met zijn vriendin. Hij zou ook porno hebben bekeken op zijn smartphone, terwijl zijn vriendin thuis was die noodlottige Valentijnsdag. Dat is koren op de molen van het openbaar ministerie. Lokale media berichtten ook over een bebloede cricketbat die zou zijn gevonden in Pistorius’ villa in Pretoria, waar het drama zich voltrok.

Nieuwe relatie

Zelf gaat Pistorius er prat op dat hij zijn vriendin per ongeluk doodschoot omdat hij dacht dat ze een inbreker was. Zijn leger advocaten zal dan ook pleiten voor zelfverdediging. De atleet beweert sterk in de schoenen te staan: “Ik geloof ten zeerste dat de staat op geen enkele manier mijn onschuld kan weerleggen”, zei Pistorius aan de lokale krant The Citizen. De verdediging kan onder meer ook diverse gevallen van incompetentie door de politie en andere procedurefouten aanhalen.

Inmiddels zou Pistorius ook een nieuwe vriendin hebben. Zaterdag maakte de Britse tabloid The Sun openbaar dat hij een relatie zou hebben met de 19-jarige Leah Skye, een studente verpleegkunde.

Mediacircus

Het proces wordt een nooit gezien mediacircus op het Afrikaanse continent. Er komt een speciale televisiezender die 24 uur per dag live verslag zal brengen over de vorderingen. Journalisten van over de hele wereld zullen ook ter plaatse zijn om de gebeurtenissen te verslaan.

De schuld van ‘Blade Runner’ zal niet door een jury van gelijken worden bepaald, maar door een rechter en twee assessors. De media-aandacht doet rechters en advocaten vrezen dat het proces niet eerlijk zou verlopen, maar media-experts denken daar anders over. “De kans dat de mediahetze het proces negatief zou beïnvloeden, wordt schromelijk overschat. Zeker zonder jury”, zegt professor Anton Harber van de Wits University in Johannesburg. “Pistorius heeft de beste advocaten en de magistraten zullen zich opperbest gedragen voor de camera’s. In vergelijking met andere beschuldigden zit hij er warmpjes bij.”

Achter de schermen wordt druk gelobbyd om de publieke opinie achter Pistorius te scharen. De twitteraccount @OscarHardTruth telt al bijna 30.000 volgers.

Foto EPA

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
22 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]