thumb
Copyright Foto: Zie BRON
Nieuwsbron: NIEUWSBLAD
Categorie: Sport
Gepubliceerd: Woensdag 23 Januari 2013 om 18:06

'Lance Armstrong gaf de UCI de schuld van de verspreiding van zijn kanker en zou dat ook gebruikt hebben om de wielerunie te 'chanteren' als ze hem ooit van dopinggebruik zouden beschuldigen.' Dat zou zijn voormalige ploegmaat en huidig ploegleider bij Garmin-Sharp Jonathan Vaughters onder ede getuigd hebben aan het Amerikaans antidopingagentschap USADA. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail.

Volgens Vaughters heeft Armstrong hem ooit verteld dat de tests van de UCI hoge waarden HCG hadden moeten aangeven. Die waarden hadden moeten wijzen op het gebruik van doping, maar ook als een waarschuwing kunnen dienen dat Armstrong teelbalkanker zou kunnen hebben. 'Dus in de ogen van Lance was de UCI op één of andere manier verantwoordelijk voor die kanker. Hij zei me ooit op trainingskamp: als ik ooit een dopingprobleem heb, kan die kaart uitspelen', aldus Vaughters.

De verklaring van Vaughters is een nieuwe aanwijzing in de richting van de beschuldigingen dat de UCI positieve controles van Armstrong in de doofpot zou gestoken hebben. In zijn interview met Oprah hield Armstrong de UCI uit de wind, maar de beschuldigingen van het Amerikaanse antidopingagentschap richting de wielerunie worden alsmaar hardnekkiger. Zo publiceerde de Franse krant Le Monde nog een document waaruit de doofpotoperatie moest blijken.

Wat is HCG?

HCG, ofwel humaan choriongonadotrofine, is een natuurlijk hormoon dat in kleine hoeveelheden voorkomt bij mannen. Er zijn strikte regels over dit hormoon omdat het de productie van testosteron stimuleert en atleten dus een competitief voordeel kan opleveren. 

Op 2 oktober 1996 kreeg Armstrong op 25-jarige leeftijd de diagnose van teelbalkanker. Op dat moment was de kanker al uitgezaaid naar zijn ingewanden, lever en hersenen. De HCG-waarden in zijn bloed lagen toen enorm veel hoger dan de toegestane limieten. Dat de Amerikaan in de voorafgaande periode nooit positief testte op HCG, zou er op kunnen wijzen dat de dopingtests van toen helemaal niet waterdicht waren.

 

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
6 Juli 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]