thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Economie
Gepubliceerd: Dinsdag 22 Januari 2013 om 20:48

Staatsbank Belfius moet tegen 2016 240 miljoen euro besparen, dat is meer dan aanvankelijk was aangekondigd. Dat schrijft de krant Le Soir dinsdag en wordt bevestigd bij de bank.

Aanvankelijk maakte Belfius een besparingsplan bekend van 190 miljoen, in november vorig jaar werd dat bedrag na overleg met de Europese Commissie opgetrokken tot 210 miljoen euro. Nu is het dus nog meer, een gevolg van de toestand op de financiële markten en de strenge kapitaalvereisten die eraan zitten te komen.

Algemene kosten

De extra besparingen zullen niet verhaald worden op het personeel, maar volledig op de rubriek "algemene kosten". Hoe het bedrijf die inspanning zal leveren, wilde het dinsdag niet kwijt. Le Soir suggereert dat de staatsbank misschien een deel van haar kunstcollectie zou kunnen verkopen. Daartegen ontstond eerder al politiek protest.

Eind vorig jaar kondigde Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege aan dat Belfius voorlopig niets kan verkopen, tot ze eind januari een oplijsting van de werken klaar heeft. Vlaanderen wil sowieso eerst zijn zegje doen over de verkoop en eventueel de mogelijkheid krijgen om stukken aan te kopen, zei de minister toen.

Personeel

Van de 240 miljoen besparingen zou 140 miljoen moeten komen van het personeel. Belfius maakte vorig jaar bekend dat het 920 banen wil schrappen, vooral van oudere werknemers. Tegelijk zou de bank 250 jongeren aanwerven.

De onderhandelingen met de vakbonden lopen nog, de bonden eisen in elk geval geen naakte ontslagen.

Belga

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:

Meest Gelezen Nieuws:
Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
5 Juli 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]