thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Buitenland
Gepubliceerd: Vrijdag 4 April 2014 om 17:44

Een "woordenwisseling" met andere soldaten zou wellicht aan de basis hebben gelegen van de schietpartij op de militaire basis Fort Hood, waarbij een korporaal drie militairen om het leven bracht en zestien andere collega's verwondde alvorens zichzelf van het leven te beroven.

De speurders bogen zich donderdag over de persoonlijkheid van de schutter. Het gaat om de 34-jarige Irak-veteraan Ivan Lopez, die geen voorgeschiedenis van geweldfeiten had. Ze willen achterhalen hoe er opnieuw een schietpartij op de Texaanse basis kon plaatsvinden.

Woordenwisseling

"Het lijkt erop dat er een woordenwisseling met andere soldaten heeft plaatsgevonden", zei generaal Mark Milley, commandant op de militaire basis. De twist gaf Lopez mogelijk de spreekwoordelijke duw in de rug om aan zijn dodelijke tocht te beginnen. Maar "er zijn geen aanwijzingen dat hij bepaalde personen in het bijzonder als doelwit had", gaf Milley toe tijdens een persconferentie.

Bijna 24 uur na de feiten blijft het motief een mysterie. De speurders beschikken echter "over sterke aanwijzingen in zijn medisch dossier die gewag maken van een onstabiele toestand op psychiatrisch of psychologisch vlak", zei Milley. "We denken dat het de fundamentele onderliggende factor is".

Oorlogsveteraan

Lopez, afkomstig uit Puerto Rico, maakte negen jaar deel uit van de National Guard alvorens hij in 2010 verhuisde naar de actieve dienst van het Amerikaanse leger. Tijdens zijn dienst in de National Guard werd hij een jaar ingezet in de Sinaï in Egypte. Eind 2011 was hij actief in Irak, tijdens de vier laatste maanden van de Amerikaanse aanwezigheid, voornamelijk als vrachtwagenbestuurder.

"Zijn dossier maakt geen melding van verwondingen of rechtstreekse betrokkenheid bij gevechten", zei landmachtsecretaris John McHugh. Lopez werd opgevolgd voor eventuele post-traumatische stress, maar die aandoening werd nooit formeel als diagnose gesteld. Wel werd hij behandeld voor verschillende "mentale problemen, gaande van depressie tot angst en slappproblemen".

De speurders hebben geen indicaties van een verband met een terreurorganisatie. Deze nieuwe tragedie roept opnieuw vragen op over de veiligheid op militaire bases, na de schietpartij in hetzelfde Fort Hood in 2009 en op Navy Yard, een complex van de marine in Washington, in september vorig jaar. De psychiater die hem vorige maand onderzocht, zag Lopez niet als een bedreiging voor hemzelf of anderen, aldus nog Hugh. Omdat Lopez bij de basis woonde, kon hij een wapen bezitten. Hij had recent het pistool gekocht dat hij woensdag gebruikte.

Belga, Foto Reuters: Ivan Lopez

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
10 Juli 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]