thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Buitenland
Gepubliceerd: Zondag 23 December 2012 om 00:59

De voorstellen van de Amerikaanse wapenlobby na het bloedbad van Newtown met 27 doden hebben verbijstering en tegenstand opgeroepen. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, sprak van een "paranoide" visie op Amerika, waar iedereen gewapend en geen plaats meer veilig is". Het Witte Huis liet officieus zijn afkeuring blijken, aldus de Washington Post zaterdag. President Barack Obama nam geen publiek standpunt.

De National Rifle Association (NRA) had in wezen geëist dat elke Amerikaan zich met het wapen in de hand tegen aanvallers moet kunnen beschermen. "De enige manier om een slechte gast met een revolver te stoppen, is een goeie gast met een revolver", meende NRA-vicevoorzitter Wayne LaPierre vrijdag. Alle scholen in het land moeten gewapende bewaking krijgen. Hij kantte zich categoriek tegen elke verstrenging van de wapenwet.

De voorstellen van de NRA zijn weinig bemoedigend en wijzen niet op een constructieve rol in de huidige discussie, zei een regeringsfunctionaris in het Witte Huis aan de Washington Post. Ook de lerarenvakbond keurt de voorstellen af.

Internetkrant Huffington Post berichtte dat vorig jaar 119 kinderen tot twaalf jaar aan de gevolgen van schotwonden zijn overleden. In totaal kwamen 565 jonge mensen tot 18 jaar om het leven, luidt het met verwijzing naar de jongste cijfers van de federale politiedienst FBI. "Wanneer zullen we over voldoende gezond verstand beschikken om de verkoop van automatische vuurwapens aan burgers te verbieden? ", vroeg de Washington Post zich af. Obama heeft al strengere wapenwetten geëist en neemt vooral de halfautomatische wapens op de korrel, waarmee zonder te herladen in de kortste tijd honderden schoten kunnen afgevuurd worden.

Belga

Foto: Reuters

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
28 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]