thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Buitenland
Gepubliceerd: Vrijdag 24 Augustus 2012 om 20:53

In de Noorse hoofdstad Oslo is de rechtse extremist Anders Behring Breivik toerekeningsvatbaar verklaard. Door die beslissing van de rechtbank krijgt Breivik de maximumstraf van 21 jaar cel. Die termijn kan wel nog verlengd worden. Breivik gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling, dat zei zijn advocaat.

Op 22 juli 2011 doodde Breivik met een bom in de regeringswijk van Oslo acht mensen. Enkele uren later schoot hij op het eiland Utoya 69 mensen dood, overwegend sociaaldemocratische jongeren die daar op vakantiekamp waren.

Glimlach

Anders Behring Breivik luisterde onbewogen naar de uitspraak van de rechtbank in Oslo. Hij reageerde met een tevreden glimlach op het vonnis, en sprak daarna met zijn advocaten. Het verdict van de jury was unaniem, verklaarde rechter Wenche Elizabeth Arntzen.

De 33-jarige Breivik, die op 22 juli vorig jaar 77 mensen ombracht bij aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya, was ervan overtuigd dat hij toerekeningsvatbaar en verantwoordelijk verklaard zou worden. Dat zou in zijn ogen zijn politieke ideologie legitimeren. Zijn daden vond hij "gruwelijk, maar nodig".

Breivik, met zwart pak, wit hemd en grijze das, bracht bij zijn binnenkomst in de rechtbank een extreemrechtse groet.

Verklaring

Breivik bereidde ook een verklaring voor, die hij na de uitspraak wil voorlezen. Daar zijn ze in Oslo voorlopig nog niet aan toe. Rond de middag werd in detail voorgelezen hoe de slachtoffers van Breivik op het eiland Utoya op 22 juli vorig jaar om het leven kwamen.

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
4 Juni 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]