thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Binnenland
Gepubliceerd: Maandag 28 April 2014 om 14:53

Verzekeringen weigeren steeds vaker arbeidsongevallen te erkennen. In 2012 ging het om een recordaantal geweigerde dossiers van meer dan 21.000. Dat bericht De Morgen maandag. Het aantal geweigerde dossiers steeg van 10,6 procent in 2011 tot 11,8 procent, of 21.055 gevallen, in 2012. Het Fonds voor Arbeidsongevallen spreekt van een "onrustwekkende toename".

De Morgen kon een internetnota inkijken van het Fonds waaruit grote verschillen blijken tussen verschillende verzekeraars. De overheidsdienst meldt ook dat heel wat verzekeraars controles van het Fonds te belemmeren. Het Fonds overweegt daarom administratieve boetes in te voeren. In totaal werd bijna een kwart van de duizend geweigerde dossiers die het Fonds controleerde, herzien.

Strenger

Herman Fonck van de christelijke vakbond ACV, dat het thema maandag op de agenda plaatst voor de werelddag voor veilig en gezond werk, spreekt van commerciële uitwassen. De vele arbeidsongevallen vallen namelijk voor veel verzekeringsmaatschappijen te duur uit. "Verzekeringsmaatschappijen moeten volgens ons veel strenger gecontroleerd worden. Helaas werkt het Fonds met heel beperkte middelen, waardoor verzekeringsbedrijven te weinig gecontroleerd worden."

Wauthier Robyns, woordvoerder van sectorfederatie Assuralia, kent de klacht over het toenemende aantal weigeringen. "Het is goed dat we op onze vingers gekeken worden, en we moeten deze klacht bekijken. Maar of er een systematisch beleid is om dossiers te weigeren? Ik kan alleen zeggen dat er via de vakbond, het Fonds Arbeidsongevallen of de arbeidsrechtbank genoeg middelen bestaan om geweigerde dossiers aan te vechten."

De soms grote verschillen tussen verzekeraars hebben volgens Robyns te maken met de uiteenlopende sectoren waar ze in werken.

Belga

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
16 September 2019
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]