thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Binnenland
Gepubliceerd: Zaterdag 27 April 2013 om 19:15

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens vraagt een onderzoek naar fysiek en psychisch geweld in de katholieke instellingen van vroeger. Dat bericht De Standaard zaterdag.

De aanleiding voor de vraag is een reportage in De Standaard over mishandelingen in de katholieke instellingen. Getuigen vertellen over extreem fysiek geweld door nonnen, tot in de jaren tachtig.

Adriaenssens vraagt om na het gewetensonderzoek naar seksueel misbruik ook een onderzoek te doen naar de fysieke en emotionele mishandelingen. Hij haalt het voorbeeld aan van Nederland, waar een commissie een oproep deed aan slachtoffers van fysiek en psychisch geweld nadat ze een rapport uitbracht over seksueel misbruik. "Ik vind het de taak van de overheid om hier ook zo'n onderzoeksopdracht voor universiteiten uit te schrijven, niet om bepaalde instellingen aan de muur te nagelen, maar om beter te begrijpen hoe fysiek en psychisch geweld voorkwam. Veel slachtoffers voelen zich immers niet geroepen om met justitie of de hulpverlening te praten, maar willen hun verhaal misschien wel voor de geschiedschrijving vertellen."

1712

De kinderpsychiater doet ook een oproep aan slachtoffers die zich na al die jaren nog steeds niet gehoord weten. "Het nummer 1712 (de hulplijn voor alle vormen van geweld, nvdr) is er voor iedereen die slachtoffer is van machtsmisbruik. Er is een commissie aangesteld die tegen september een rapport moet maken over alle meldingen die bij 1712 zijn binnengekomen over machtsmisbruik door hulpverleners. Van artsen tot zusters. Kortom in alle beroepsgroepen. Die commissie kan slachtoffers discreet ontvangen, als zij dat wensen."

Archiefbeeld Photo News

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
28 Februari 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]