thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Binnenland
Gepubliceerd: Zaterdag 2 Maart 2013 om 15:31

Het Comité P, dat de politiediensten controleert, besloot gisteravond om twee onderzoeken te starten naar aanleiding van de zaak-Jacob. Dat is de jongeman die op 6 januari 2010 in een Mortselse politiecel overleed na een tussenkomst van de "bottinekes", het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie. Dat deelde Diane Reynders, perswoordvoerster van het Comité P mee.

"Wij onderzoeken uitdrukkelijk niet de Antwerpse toestand. Dat heeft de Algemene Inspectie van de Politiediensten in 2010 al gedaan. We gaan dus niet in op de feiten in Mortsel zelf. We gaan wel twee onderzoeken doen in verband met deze feiten", zo zegt Reynders.

"Een eerste handelt over de manier waarop politiemensen omgaan met psychiatrische patiënten en met mensen met een handicap. We onderzoeken de problemen, de relaties met de medische sector en de knelpunten in deze samenwerking. We denken dat dit onderzoek tegen begin mei klaar zal zijn. Een tweede onderzoek gaat over de BBT-teams zelf: waar bestaan ze, hoe werken ze, wat is de opleiding van hun leden, hoe worden die geselecteerd, welke opdrachten krijgen ze, welke technieken gebruiken ze e.d."

"We zullen ook nagaan of onze eerdere aanbevelingen om de BBT's over te hevelen naar de federale politie nu nog standhouden. Misschien biedt de gerechtelijke hervorming wel de mogelijkheid om de BBT-teams provinciaal te organiseren. Er komen binnenkort 27 gerechtelijke arrondissementen in plaats van 12. Die gaan in principe samenvallen met de provincies. Misschien moeten de BBT-teams die hervorming volgen, al dan niet binnen de federale politie, maar dan gedeconcentreerd en met locaties binnen iedere provincie. We willen zeker het kind niet met het badwater weggooien, de BBT-teams doen ook veel nuttig werk, we willen alleen nagaan hoe ze zo efficiënt en zo nuttig mogelijk kunnen functioneren. Dit tweede onderzoek moet nog voor de grote vakantie klaar zijn".

Kortom: mogelijk worden de eerdere aanbevelingen van het Comité P herzien.

JDW

Foto: Belga

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
26 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]