thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Binnenland
Gepubliceerd: Zaterdag 23 Februari 2013 om 15:30

"De politici deden niets met onze aanbevelingen uit 2002. Mogelijk komt daar nu verandering in als de gerechtelijke arrondissementen zullen samenvallen met de provincies". Dat zegt Diane Reynders van het Comité P dat de politiediensten controleert.

In 2002 waarschuwde het Comité P al voor fatale incidenten als het BBT bij de lokale politie van Antwerpen zou blijven. Het moest volgens het Comité P worden overgeheveld naar de federale politie. Tien jaar later is dat nog altijd niet gebeurd.

Overstresst

Het Comité P schreef al in 2002 dat het Antwerps BBT te veel tijd verdeed met wachten. Dat tekende voor 67 procent van de tijd. Het had te weinig werk en te weinig praktijkervaring. Sommigen hadden toen zeven weken na elkaar "permanentie". Het aantal overuren was kolossaal. Op 26 december 2001 bedroeg het gemiddelde 436,7 overuren (of 55 werkdagen) per persoon. Door dit systeem waren de bottinekes overstresst en het Comité P vreesde dat "gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als het BBT werkelijk moet worden ingezet". Het Comité P was toen bovendien verontwaardigd omdat de opleiding en de omschrijving van de opdrachten helemaal anders was dan die van de DSU (Directie Speciale Eenheden) van de federale politie.

"Het duurt te lang"

De Antwerpse politie wilde zijn apart BBT-team echter blijven behouden, omdat het op crisismomenten veel te lang zou duren eer zo'n bijstandsteam ter plaatse was als het uit Brussel zou komen. In 2004 vond binnenlandminister Patrick Dewael (Open Vld) dat de "bottinekes" best in de federale politie zouden worden geïntegreerd. Vooral de N-VA had daarop aangedrongen bij monde van Geert Bourgeois. Maar dat gebeurde niet.

Wildgroei en wanorde

Ondertussen zijn er acht lokale BBT's. Justitiespecialist Renaat Landuyt (sp.a): "En nu zitten we met wanorde op het terrein. Meerdere steden hebben nu een eigen Bijzonder Bijstandsteam met eigen werkmethodes, eigen opleiding en eigen "cultuur". In Brugge hebben we er ook een: dat gaat vooral onderhandelen als crisissituaties dreigen in het asielcentrum of de gevangenis. Bij ons heeft het BBT een echte onderhandelingscultuur. Maar in Antwerpen duidelijk niet. Ook de regels over wie die BBT's moet inschakelen, zijn verschillend. Hier ging het Antwerpse BBT-team zelfs buiten zijn zo'n werken en dat lijkt me vragen om problemen".

BBT provinciaal organiseren?

En wat vindt het Comité P zelf? "De politici deden nog niets met onze aanbeveling van 2002", zegt Diane Reynders van het Comité P. "Er kwam een werkgroep, maar nogal wat politici vonden dat ze in crisissituaties te lang zouden moeten wachten als het BBT vanuit de federale politie in Brussel moest komen. Misschien dat deze problematiek nu herbekeken wordt als het aantal gerechtelijke arrondissementen herleid wordt van 27 tot 12. Als er provinciale gerechtelijke arrondissementen komen wordt ook de federale politie geherstructureerd. Misschien kan een hervorming in dat kader. Wij zamelen nu alle informatie over de verschillende werkingen van die BBT's in".

JDW

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
22 Februari 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]