thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Binnenland
Gepubliceerd: Woensdag 7 November 2012 om 23:39

"Ik heb nooit aan de parketten gevraagd om mensen die op 14 oktober niet gingen stemmen niet te vervolgen. Dat verhaal is een kwakkel". Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas verrassend aan de Kamerleden Karin Temmerman (sp.a) en Stefaan Van Hecke (Groen) en eerder vanmorgen aan Senator Rik Torfs (CD&V).

"De stemplicht bestaat sinds 1893 en dat staat zo in artikel 62 van de grondwet. Het artikel kan tijdens deze legislatuur niet herzien worden", zegde de minister.

Afwezige bijzitters zeker vervolgen

Turtelboom voegde er aan toe dat zij aan het college van procureurs-generaal gevraagd heeft om àlle voorzitters en bijzitters die niet kwamen opdagen bij de verkiezingen van 14 oktober zeker wél te vervolgen. "Over het niet vervolgen van wie niet ging stemmen zegde ik niets. Het verhaal dat ik die opdracht gaf is een kwakkel gelanceerd door de Franstalige pers".

Wie niet gaat stemmen, kan een geldboete van 30 tot 60 euro krijgen. Bij herhaalde afwezigheid wordt die boete verdubbeld. De hardnekkige thuisblijvers kunnen tot 10 jaar hun burgerrechten verliezen.

JDW

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
27 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]