thumb
Nieuwsbron: GVA
Categorie: Binnenland
Gepubliceerd: Woensdag 7 November 2012 om 14:40

Kinderen zullen in de toekomst rechtstreeks van hun grootouders erven, maar alleen als hun eigen ouders de erfenis weigeren. Er komt dus een eerste erfenissprong. Dat heeft de Kamercommissie Justitie gisteravond unaniem beslist. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) kondigde bovendien nog een tweede erfenissprong aan. Daarbij zullen grootouders zelf kunnen beslissen om hun erfenis aan hun kleinkinderen over te maken. Hoe dat laatste moet gebeuren is echter nog niet duidelijk.

Gisteren keurde de Kamercommissie Justitie een wet goed waarvan de tekst uiteindelijk teruggaat op een voorstel van de Grobbendonkse senatrice Martine Taelman (Open Vld).

De wet verandert twee dingen.

Successierechten

1. Eerst en vooral komt er een eerste erfenissprong. Als uw vader overlijdt en u wil niet van hem erven, dan gaat uw deel van de erfenis momenteel naar uw broers en zussen. Ook al hebt u kinderen. Maar in de toekomst zal dit deel naar uw kinderen gaan. Gevolg is niet alleen dat uw kinderen dat geld krijgen, maar ook dat maar één keer successierechten zullen worden betaald.

Justitieminister Annemie Turtelboom beklemtoonde dat dit een eerste generatiesprong is. Haar experte, de Antwerpse professor en gewezen notaris Hélène Casman, werkt nog aan een tweede sprong waarbij uw ouders zelf kunnen beslissen om hun erfenis rechtstreeks aan uw kinderen door te sluizen. Maar zover zijn we nog niet.

2. De tweede belangrijke verandering gaat over de "onwaardigheid om te erven". Nu is het zo: wie zijn vader of moeder vermoordt, kan er ook niet van erven. Die regeling wordt aanzienlijk uitgebreid op drie vlakken.

Gezinsdrama's

* Alle misdrijven die de dood hebben veroorzaakt leiden in de toekomst automatisch tot onwaardigheid. Ook een verkrachting of slagen met de dood tot gevolg zullen tot onwaardigheid leiden.

* Er komt een oplossing voor gezinsdrama's. Als een man zijn vrouw vermoordt en daarna zelfmoord pleegt, dan gaat de erfenis momenteel naar de familie van de man. Zo krijgt de familie van de dader voorrang op de familie van het slachtoffer. Dat verandert. Bij een gezinsdrama gaat de erfenis in de toekomst naar de familie van het slachtoffer.

Intrafamiliaal geweld

* Daders van intrafamiliaal geweld kunnen in de toekomst de erfenis van hun slachtoffer verliezen. Een vader die zijn dochter heeft verkracht kan in de toekomst - bij haar overlijden, ook jaren nadien - niet meer van haar erven. Tenminste als de rechtbank zo beslist heeft, want deze regel zal niet automatisch zijn.

De dochter kan haar vader bovendien nog altijd "vergeven" na de feiten. En dan erft hij toch nog.

Ook de gevolgen van de onwaardigheid veranderen. Kinderen van onwaardige erfgenamen worden niet meer uitgesloten van de erfenis. Nu erven de kinderen van een man die zijn vader heeft vermoord niet van hun grootvader. Dat geld gaat immers automatisch naar de broers en zussen van de moordenaar. In de toekomst kunnen die kinderen van de moordenaar zijn deel van de erfenis krijgen. Kinderen moeten niet boeten voor de fouten van hun vader.

Levensverzekering

Tegelijkertijd besloot de Kamercommissie Justitie unaniem dat een levensverzekering niet langer een middel kan zijn om je eigen kinderen te onterven. Wie ook het geld van die levensverzekering krijgt, uw kinderen hebben altijd het recht op een bepaald minimum deel van uw erfenis.

JDW

Foto: Martine Taelman

Foto HVG

Lees het volledige artikelGerelateerd Nieuws:


Find Us On Facebook Follow Us On Twitter
29 September 2020
4Nieuws maakt gebruikt van cookies. Wat houdt dit in ?     [lees meer]     [akkoord]